ukenru
voyuyuchi-z-oligarkhami-golovne-ne-zabuti-khto-stoyit-za-yikh-spinami-kinakh

Воюючи з олігархами, головне не забути, хто стоїть за їх спинами - Кінах

 • 13752 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Популярні в суспільстві антіолігархічскіе настрою зрозумілі, але згубні. Про це заявили УНН економічні експерти, коментуючи спробу скасування держдопомоги великому бізнесу.

Кожен раз, коли в великого бізнесмена кидають камінь, потрібно розуміти, що летить він не внего, а в багатотисячні колективи і робочі місця, пояснюють експерти.

"Дуже важливо, щоб поруч з протіводейтсвіем олігархічної системи все чітко розуміли, що за прізвищем кожного олігарха - десятки підприємств і сотні тисяч робочих місць. Олігархи повинні працювати в жорстких умовах верховенства права та рівності всіх перед законом. І боротьба з олігархами не повинна привести до знищення підприємств. Якщо вони зупиняться, від цього постраждають усі громадяни України, в тому числі бюджет і розвиток країни.

Я за створення прозорого державного протекціонізму, тому що в першу чергу воно повинно бути направлено на створення робочих місць і підвищення конкурентоспроможності економіки України. І це повинно бути прозоро і адресно для тих, хто буде працювати на інтереси держави, "- заявив глава Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах.

Він підкреслив, що підтримка держави повинна бути відчутною і спрямованої на отримання вигоди для всіх громадян.

"Питання державного протекціонізму є дуже актуальним і коли ми аналізуємо складові економічної промислової індустріальної політики розвинених країн, в тому числі Європи, то незалежно від назви: Франція, Німеччина або США - в промисловій політиці вищеперелічених держав дуже цілеспрямовано використовуються сучасні методи підтримки національних виробників, в тому числі - і великого бізнесу.

Це робиться через конкретні норми, наприклад - потужно підтримується експорт, компенсується частина вартості кредитних ресурсів.

Коли мова йде про експорт продукції, дуже серйозні створюються стимули для модернізації. Тобто, коли є проект будівництва сучасного підприємства і для цього потрібно обладнання, яке не виробляється в конкретній державі - воно вводиться в перелік кредиту, застосовується нульова ставка податку на додану вартість і мінімальна ставка митних зборів, з тим щоб стимулювати створення конкурентоспроможного виробництва в контексті національної економіки ", - сказав А.Кінах.

Оскільки економіка країни тримається на великому бізнесі, то і найбільшу підтримку має отримувати саме він, вважає Олександр Охріменко.

"Найбільше податків, а саме 60%, у нас платить великий бізнес. Малий бізнес платить мізер. Спрощенці за 9 місяців заплатили 11 млрд грн, що становить всього 7% від загальної суми податків.

У багатьох розвинених країнах підтримують саме великий бізнес, а потім вже середній і малий. Якщо у нас планують створити проблеми великого бізнесу, відібравши дотації, то впаде все інше. Дотації великому бізнесу - це нормальна світова практика.

Для відродження нам потрібно стимулювати великий бізнес. Зараз же всі ці наїзди без кінця і краю на великий бізнес - просто вбивають його. У нас країна в стані кризи. І якщо є ті, хто платить податки в бюджет і працює прозоро, то чому б не зосередитися саме на такому бізнесі? А слідом за ним нехай підтягуються малий і середній ", - вважає Охріменко.

Схожої думки дотримується і Всеволод Степанюк. Він вважає, що дотації безпосередньо впливають на стан економіки країни.

"У нормальних країнах, де є будь-яке державне управління - за допомогою дотацій змінюють структуру економіки, залучають інвесторів і розвивають відповідні напрями для прискореного розвитку держави. У кожній країні своя політика дотацій. Але ця політика повинна бути спрямована на досягнення конкретного позитивного результату для держави ", - сказав він.

Нагадаємо, в 2018 році повинні будуть вступити положення законодавства, які суттєво урізають дотування сільгосппідприємств. Проти такого обмеження виступила група депутатів, зокрема позафракційний Владислав Голуб. Зараз це питання вивчається робочою групою, створеною на базі Комітету ВР.

Українські Національні Новини

Економіка