ukenru
viyskoviy-ekspert-rozpoviv-chomu-borotba-rosiyi-za-amiakoprovid-rizikovana-gra

Військовий експерт розповів, чому боротьба росії за аміакопровід - “ризикована гра”

 • 949491 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Для росії боротьба за аміакопровід “Тольятті-Одеса”, через який агресор експортував російський аміак через Одеський припортовий завод до інших країн, може закінчитися погано. Таку думку журналістам УНН висловив військовий експерт Михайло Жирохов.

Деталі

Аміакопровід “Тольятті-Одеса” йде по території росії та через Луганську, Харківську, Запорізьку, Дніпропетровську, Миколаївську, Херсонську та Одеську область. Саме в цих областях росія й активізує свої воєнні дії, намагаючись окупувати ці території.

Цитата

"Аміакопровід зав’язаний на Одесу і для рф це єдина можливість для експорту. Об’єми і суми по експорту аміаку у них останні роки були дійсно дуже великі.

Але рф має розуміти, що у випадку із аміачною трубою для них це може бути досить ризикована гра. Бо наші військові, доки труба не окупована, можуть прийняти рішення і підірвати її. Тобто, рф має розуміти, що гратися з трубою не варто, бо це і для нас і для них ризикований об'єкт”, - пояснив експерт.

Він додав, що крім військових цілей із самого початку у росіян були економічні цілі. Про це, зокрема, свідчить і карта бойових дій.

“Найбільш очевидна мета – відрізати Україну від Чорного моря і від можливості постачання своєї продукції на експорт морем – це була одна із цілей війни, яку Путін оголосив Україні.

Крім того, зараз, якщо ми подивимося на удари з повітря, ракетні удари, ми чітко бачимо, що окрім військових цілей є й економічні. Наприклад, не так давно був нанесений удар по Миколаївському порту, де знаходиться зерно, яке потрібно вивозити. Крім того були нанесені удари по підприємствам. Вони не мають військового значення, але по ним були нанесені удари.

Крім того – порушення комунікацій, тобто удари по залізниці, по якій дуже мало возять військових вантажів, а, перш за все, економічні. Далі – Маріуполь, де зараз вони вивозять залишки металу, які знаходилися у порту. Тобто оце все крім військової має дійсно й економічну мету", - резюмував експерт.

Додамо

Радник Президента України з економічних питань Олег Устенко вважає, що війна в Україні, яку розпочала російська федерація, була вигідна й низці бізнес-спільнот рф. Одними з бізнесменів рф, яким могла бути вигідна війна в Україні, є Михайло Фрідман (“Альфа-Банк Україна”, міжнародний інвестиційний бізнес “LetterOne”), Андрій Мельниченко (мінерально-хімічна компанія “ЄвроХім”), Олег Дерипаска (власник холдингу “Базовий Елемент”, колишній власник ХТЗ) та Дмитро Мазепін ("Об'єднана хімічна компанія "Уралхім").

Як виявилося, перед війною Мазепін розпочав покупку акцій підприємства “ТольяттіАзот” (входить до концерну “Уралхім”) і попри війну та санкції, поступово викупив майже всі акції підприємства. Хоча постійно наголошував, що працювати з Україною - ризиковано.

Окрім того, за інформацією УНН, Мазепін проводив низку переговорів з путіним одразу перед війною та нібито обіцяв йому “здачу” Одеси за 3 дні в обмін на Одеський припортовий завод.

Українські Національні Новини

Політика