vitseholova-robochoi-hrupy-oon-z-pytan-svavilnykh-zatryman-rozpovila-chym-zaimaietsia-hrupa-a-takozh-pro-skarhy-z-ukrainy-rf-ta-bilorusi

Віцеголова Робочої групи ООН з питань свавільних затримань розповіла, чим займається група, а також про скарги з України, рф та білорусі

 • 194414 переглядiв

Робоча група ООН з питань свавільних затримань, до складу якої входить Ганна Юдківська, розглядає скарги на несправедливі затримання. Скарги з України, росії та білорусі розглядаються групою, рішення якої не є обов'язковими до виконання

Скаргами на незаконне позбавлення волі, несправедливі судові процеси, іншими подібними питаннями в Організації Об’єднаних Націй займається спеціальний орган - Робоча група ООН з питань свавільних затримань.

Які повноваження цього органу, хто може поскаржитися, які рішення можуть прийматися і як їх виконують країни, а також про те, які скарги надходять з України, рф та білорусі, в ексклюзивному коментарі УНН розповіла віцеголова Робочої групи ООН з питань свавільних затримань, віцепрезидент Європейської спільноти міжнародного права, суддя Європейського Суду із прав людини (2010-2022), партнер EQUITY Law Firm Ганна Юдківська.

"Ця робоча група була утворена резолюцією ООН. Їй було доручено розслідувати випадки свавільного позбавлення свободи відповідно до міжнародних правових механізмів, таких як Загальна декларація прав людини та Міжнародний пакт про громадянські та політичні права. Тобто, це такий квазісудовий орган.

Робоча група складається з п’яти незалежних експертів, які обираються Радою з прав людини ООН. Ці п’ять експертів представляють п’ять різних регіонів світу, я, власне, обрана від держав Східної Європи.

Ми розглядаємо індивідуальні заяви на будь-які випадки свавільного позбавлення волі. Це може бути позбавлення волі всупереч закону, коли немає законних підстав, коли порушена процедура позбавлення волі, коли позбавлення волі здійснено в результаті таких порушень судового процесу, що автоматично роблять це позбавлення незаконним. Є кілька стандартних категорій, по яких ми розділяємо незаконне позбавлення волі. Група засідає три рази на рік, розглядає заяви. Також у нас є процедури здійснення візитів до будь-якої держави з тим, щоб ознайомитися із ситуацією позбавлення волі у ній. Далі робоча група звітує Раді з прав людини ООН", – розповідає Ганна Юдківська.

Що стосується скарг з України, то, за словами Ганни Юдківської, їх не надто багато з декількох причин.

З одного боку, жителі нашої країни недостатньо обізнані про цей механізм. А з іншого – це загальна тенденція, що до Робочої групи ООН рідше звертаються зі скаргами на країни, які є членами Ради Європи і підпадають під юрисдикцію Європейського суду з прав людини.

Це пов’язано із тим, що рішення ЄСПЛ обов’язкові до виконання, на відміну від рішень Робочої групи.

"Все-таки вважається, що звернення до ЄСПЛ є більш ефективним, враховуючи обов’язковість рішення цього органу. Рішення робочої групи, хоча вони суто формально не вважаються обов’язковими, тим не менш, цими рішеннями встановлюються порушення міжнародних зобов’язань держави, які є обов’язковими для держави, яка, наприклад, приєдналася до Міжнародного пакту про громадянські політичні права.

У принципі, рішення групи не можна сказати, що виконуються на 100%, але принаймні у 20% випадків вони виконуються. Тобто держава звільняє людину, щодо якої ми встановили що затримання під варту є незаконним

Зрозуміло, і Україна, як і всі держави-члени ООН, підпадає під юрисдикцію нашої Робочої групи. І якщо у нас є скарги, які надходять з України, то, звичайно, робоча група їх розглядає. Я не приймаю участі в розгляді цих скарг, тому що я обрана від України, я також не приймаю участь у скаргах, які подані проти рф. Власне, через ту ситуацію, яка у нас склалася, щоб не було враження несправедливого підходу", - розповіла Юдьківська.

Юрист зауважує, що немає статистики, скільки до Робочої групи надійшло звернень на росію з тимчасового окупованого Криму. Однак підкреслює, що завжди було достатньо скарг на білорусь, а з осені 2022 року року почала зростати кількість скарг на росію. Це пов’язано із тим, що білорусь ніколи не була членом Ради Європи, і на неї не можна було поскаржитися до ЄСПЛ. А росія вийшла з-під юрисдикції Європейського суду якраз восени минулого року.

"Статистики, скільки звернення надійшло до нас з Криму, у мене немає, але можу сказати, що це небагато – можна перелічити по пальцях.

З вересня 2022 року правозахисники і російські і українські, які подають скарги проти рф, почали звертатися до міжнародної групи ООН з питань свавільних затримань.

Є у нас, зокрема, вже і скарги щодо тримання військовополонених, вони перебувають на розгляді, але я можу сказати, що їх небагато.

Що стосується скарг на білорусь, то я можу з ними працювати. Дуже багато скарг на свавільне позбавлення волі представників опозиції, несправедливі судові процеси, і таке інше. От на кожній сесії у нас є принаймні дві справи по білорусі, розглядаються. Я, на жаль, не можу сказати, що білорусь виконує ці рішення в подальшому. Але будемо сподіватися. Це тривалий процес. Будемо сподіватися, що внаслідок рішень робочої групи ці люди будуть звільнені. Те ж саме стосуєтсья і рф", - підсумувала Ганна Юдківська.

Захар Подкидишев

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    На Київщині у будинку вибухнув газовий балон: постраждала людина

     • 12410 переглядiв

    ПС ЗСУ: зафіксовано ракету в напрямку Кривого Рогу

     • 17963 переглядiв