ukenru
vidomogo-kuveytskogo-poeta-zatrimali-za-zvinuvachennyam-v-obrazi-emira

Відомого кувейтського поета затримали за звинуваченням в образі еміра

 • 20306 переглядiв

КИЇВ.7 липня. УНН. Сили безпеки в Кувейті затримали відомого поета за звинуваченням в образі правителя країни і поширенні "фейкових новин", заявила в середу його сім'я, що викликало гнів правозахисників і законодавців, які розглядають його арешт як знак ескалації урядових репресій. Про це повідомляє УНН з посиланням на АР.

Деталі

Поет Джамаль аль-Сайер за останні тижні заповнив свою сторінку в Твіттері критикою про корупції в уряді, розмістивши ліричні вірші, в яких нарікає на дисфункцію і систему заступництва Кувейту. В одному з твітів він безпосередньо звертається до еміра Кувейту, шкодуючи про причетність правителя до того, що він описує як "нестерпне становище країни" і "порушення конституції".

У Кувейті, країні, відомої в регіоні своїми відносно активними громадянськими дебатами і неприкритою політикою, влада як і раніше енергійно переслідує злочини, пов'язані з образою еміра країни, якого конституція називає "недоторканним".

Після арешту пізно ввечері у вівторок аль-Сайер залишається під вартою в очікуванні рішення суду, сказав його племінник, депутат Муханнад аль-Сайер. Він додав, що влада послалися на твіти поета при пред'явленні двох звинувачень у наклепі.
Місцеві ЗМІ повідомили, що аль-Сайер відкинув звинувачення в суді.

Центр з прав людини в Перській затоці повідомив, що агенти служби безпеки увірвалися в будинок аль-Сайера і схопили його посеред ночі. Новини про рейд викликали обурення широкого кола письменників, юристів, активістів та політиків в Кувейті, які шанують аль-Сайера як національного поета, відомого своєю даниною повазі улюбленій батьківщині.

Контекст

Навіть деякі проурядові законодавці висловили свою солідарність з аль-Сайером, критикуючи сили безпеки за використання жорсткої тактики відносно чоловіка у віці 70 років з "тихою репутацією" і маловідомою історією в політиці.

Правозахисники також стурбовані тим, що арешт аль-Сайера стався всього через кілька місяців після того, як парламент прийняв поправку до правового кодексу, що скасовує попередній висновок для осіб, заарештованих за висловлення своєї думки або коментарі в Інтернеті.

Доповнення

Кувейтські закони, що встановлюють кримінальну відповідальність за висловлювання, які вважаються образливими по відношенню до ісламу або правлячої сім'ї, розширилися з тих пір, як уряд зробив жорсткі заходи в соціальних мережах після протестів "арабської весни" 2011 року.

Правозахисні групи кажуть, що влада, яка прагне придушити політичне інакомислення, отримує все більше можливостей заарештовувати і допитувати активістів, письменників і політичних діячів у зв'язку з їх спірними повідомленнями в Інтернеті. Раніше в цьому році конституційний суд Кувейту виключив з парламенту найвідвертішого опозиційного депутата країни, пославшись на старий вирок за покарання еміра.

Українські Національні Новини

Новини Світу