vidnovlennya-obyektiv-kulturnoyi-spadschini-ukrayini-yunesko-stalo-finansovoyu-parasolkoyu-minkult

Відновлення об’єктів культурної спадщини України: ЮНЕСКО стало "фінансовою парасолькою" - Мінкульт

 • 579344 переглядiв

КИЇВ. 18 липня. УНН. Міністерство культури та інформаційної політики співпрацює з міжнародною організацією ЮНЕСКО, яка допомагає у притягуванні до відповідальності росії за пошкодження і знищення об'єктів культурної спадщини, а також фінансує їх відновлення. Про це під час брифінгу розповіла заступниця міністра культури та інформаційної політики України Катерина Чуєва, передає УНН.

Цитата

"Ми співпрацюємо з ЮНЕСКО стосовно всіх об’єктів, які є на території України. ЮНЕСКО загалом виступило з ініціативою і є парасольковою організацією, під егідою якої збираються час від часу низка міжнародних організацій і донорів, які допомагають у збереженні і відновленні культурної спадщини України під час війни", - повідомила заступниця міністра культури.

Деталі

Наразі ЮНЕСКО, які мають свою команду на території України, бере на себе моніторинг і верифікацію даних стосовно пошкоджень об’єктів культурної спадщини. Вони працюють, зокрема, із супутниковими знімками, аналізують ті дані, які надходять від України. Організація підтримала фінансово велику кількість культурних об’єктів в Україні, громадського сектору і фахові організації. Їхня фінансова підтримка також стосується музеїв, де проводять першочергові роботи з відновлення пошкоджень, реставрації чи консервації робіт, як, наприклад з київськими музеями, які постраждали від російських ракет в парку Шевченка в жовтні 2022 року.

Наприклад, будинки 20 – 30 років, зруйновані російськими «Шахедами» у Львові на при кінці червня, знаходилось в буферній зоні об’єкта ЮНЕСКО. Організація зробила минулого тижня 3Д сканування цих об’єктів, аби повністю зрозуміти ситуацію і масштаби робіт.

"Ситуація там складна, будинок дуже важкому стані. Для того, щоб його законсервувати потрібно дуже добре проаналізувати стан і провести роботу з укріплення. ЮНЕСКО зорієнтовані на те, щоб скоординувати дії різних донорів, і брати участь у процесах відновлення", - повідомила Катерина Чуєва.

Крім того, ЮНЕСКО включилося до процесу оцінки збитків, які проводила Київська школа економіки для уряду України. Таким чином організація допомагає зробити першочергові розрахунки пошкоджень і робіт щодо відновлення чи реставрації тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Можуть сягати десятки мільйонів: Ткаченко про збитки культурній спадщині України унаслідок впідриву Каховської ГЕС

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    "Скіфське золото" збираються зберігати у київському музеї

     • 550253 переглядiв

    У КНДР затримали громадянина США - командування ООН

     • 248459 переглядiв