ukenru
verkhovniy-sud-viznav-pravomirnoyu-vidmovu-tsvk-u-reyestratsiyi-onischenka

Верховний суд визнав правомірною відмову ЦВК у реєстрації Онищенка

 • 7795 переглядiв

КИЇВ. 26 червня. УНН. Верховний суд визнав правомірною відмову Центральної виборчої комісії у реєстрації кандидатом у народні депутати Олександра Онищенка. Про це повідомили у прес-службі суду, передає УНН.

Так, суд розглянув в апеляційному порядку справу за позовом представника Олександра Онищенка до ЦВК.

Вказано, що позивач просив скасувати постанову ЦВК, якою йому відмовлено в реєстрації кандидатом у народні депутати на позачергових парламентських виборах, і зобов'язати Комісію зареєструвати його кандидатом у депутати.

ЦВК же мотивувала відмову в реєстрації, зокрема, тим, що позивач не дотримав вимог Конституції України щодо проживання в Україні протягом останніх п’яти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів.

Своє тимчасове перебування за межами України Онищенко пояснив участю у міжнародних спортивних змаганнях з кінного спорту в статусі вершника, під час яких він представляв Україну, на підтвердження він надав лист Громадської організації "Всеукраїнська федерація кінного спорту України", зазначили у суді.

Суд першої інстанції задовольнив позов. А Верховний суд скасував це рішення. Там зазначили, що пасивне виборче право у виборах народних депутатів не є абсолютним та реалізується за умови дотримання виборчих цензів, зокрема вікового, громадянства та осілості.

"Ценз осілості в національному виборчому законодавстві виражається у вимозі до кандидата в народні депутати проживати на території України протягом останніх п’яти років. Особа вважається такою, що проживає на території України, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а в сумі за рік – 180 днів…

Ценз осілості спрямований на те, щоб депутатами Верховної Ради України обиралися особи, які достатньо глибоко знають і розуміють економічні, політичні, соціальні й інші проблеми державного та суспільного розвитку України та відповідно до цього можуть більш компетентно виконувати свої обов’язки", - вказали у Верховному суді.

Оцінюючи причини відсутності Онищенка за межами України, суд з’ясував, що в листі ГО "Всеукраїнська федерація кінного спорту України" немає відомостей про найменування змагань, місця і дати їх проведення, статусу позивача в цих змаганнях і підстави, на якій позивач брав у них участь.

"Суд дійшов висновку, що доводи позивача про порушення відповідачем вимог Закону України "Про вибори народних депутатів України" під час вирішення питання про реєстрацію кандидата в народні депутати Олександра Онищенка не були підтверджені, а тому суд констатував відсутність підстав для задоволення позовних вимог", - зазначили у суді.

Нагадаємо, 15 червня ЦВК відмовила в реєстрації кандидата у народні депутати Онищенка оскільки, зокрема, ним "не дотримано вимоги Конституції України та виборчого закону щодо проживання в Україні протягом останніх пʼяти років на день проведення позачергових виборів народних депутатів України".

ЦВК подала апеляційну скаргу на рішення Шостого апеляційного адміністративного суду щодо скасування постанови про відмову в реєстрації кандидата у народні депутати України Олександра Онищенка.

Українські Національні Новини

Політика