ukenru
verkhovniy-sud-tak-i-ne-zastosuvav-antikolomoyskiy-zakon-do-spravi-surkisiv

Верховний Суд так і не застосував "антиколомойський закон" до справи Суркісів

 • 13070 переглядiв

КИЇВ. 21 жовтня. УНН. Велика палата Верховного Суду відхилила клопотання Національного банку України про застосування так званого "антиколомойського закону" під час розгляду справи про вклади сім'ї Суркісів у ПриватБанку. Про це йдеться у відповідному рішенні Верховного Суду, передає УНН.

У рішенні суду йдеться про те, що "доводи (НБУ про застосування так званого "антиколомойського закону" для закриття справи) слід відхилити, оскільки провадження у цій справі підлягає закриттю за іншими підставами".

Як відомо, 15 липня поточного року Велика палата ВС частково задовольнила касацію НБУ, Кабміну і ПриватБанку, скасувавши постанову Окружного адмінсуду Києва і постанову Київського апеляційного суду від 2017 року про скасування постанови Нацбанку про визнання Суркісів пов'язаними із ПриватБанком особами та визнання недійсною процедури bail-in.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З "Привату" на користь Суркісів після рішення апеляції нічого стягувати не будуть - Малюська.

Разом з тим, як повідомило поінформоване джерело "ДС", представники Суркісів подали клопотання про переведення справи до Печерського райсуду до публікації тексту рішення суду, тоді як ПриватБанк подав заяву про відсутність підстав такого напряму через кілька днів після його опублікування.

Вказується, що оскільки НБУ, ПриватБанк і Кабмін знаходяться у Печерському районі Києва, частина позовних вимог цієї справи підлягає розгляду Печерським райсудом Києва як судом першої інстанції.

Разом з тим, згідно з оприлюдненою в Єдиному держреєстрі судових рішень особливою думкою судді Віктора Пророка, "якщо хоча б частина заявлених позивачами вимог підлягає розгляду у порядку господарського чи адміністративного судочинства, справа не може бути передана на розгляд суду цивільної юрисдикції", відзначає видання.

Він переконаний, що, закриваючи провадження у справі, ВС спирався на те, що заявлені позивачами по справі вимоги також не можуть бути предметом розгляду у порядку адміністративного провадження, крім вимог про стягнення з ПриватБанку грошових коштів, які були вкладами позивачів у банку.

Суддя додав, що Велика палата ВС з аналогічних причин прийшла до висновку про відсутність підстав для застосування у даній справі "антиколомойського закону".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Антисуркісівський" закон більше місяця лежить у ВР без руху.

Нагадаємо, 2 вересня Печерський райсуд Києва прийняв рішення про виплату з державного ПриватБанку близько 350 млн доларів родині Суркісів за позовом про обслуговування депозитів, конвертованих у капітал банку при націоналізації. Рішення ухвалив суддя Сергій Вовк без розгляду спору по суті. Мінфін відразу заявив, що готує апеляцію на це рішення.

3 вересня суддя Вовк задовольнив заяви двох англійських компаній Суркісів про стягнення з ПриватБанку майже 165 млн доларів.

7 вересня міністр юстиції Денис Малюська повідомив, що у Верховній Раді зареєстровано законопроект, який унеможливить стягнення 10 млрд грн із ПриватБанку на користь шести компаній, афілійованих з братами Суркісами.

Українські Національні Новини

Політика