ukenru
verkhovniy-lider-iranu-vpershe-prokomentuvav-protesti-i-zvinuvativ-ssha-ta-izrayil

Верховний лідер Ірану вперше прокоментував протести і звинуватив США та Ізраїль

 • 154952 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї в понеділок звинуватив заклятих противників США та Ізраїль у розпалюванні хвилі загальнонаціональних заворушень, спричинених смерті Махси Аміні, пише УНН.

Цитата

"Я чітко заявляю, що ці заворушення та відсутність безпеки були спровоковані Америкою та окупаційним хибним сіоністським режимом, а також їх платними агентами за допомогою деяких віроломних іранців за кордоном", - сказав верховний лідер.

Деталі

У своїх перших публічних коментарях після смерті Аміні 83-річний Хаменеї підкреслив, що поліція має "протистояти злочинцям".

"Смерть молодої жінки розбила нам серце, - сказав Хаменеї. - Але що ненормально, то це те, що деякі люди без доказів чи розслідування зробили вулиці небезпечними, спалили Коран, зняли хіджаби з жінок під чадрою та підпалили мечеті та автомобілі".

Контекст

22-річна Аміні була оголошена мертвою 16 вересня, через кілька днів після того, як поліція моралі затримала курдську іранку за нібито порушення правил, які змушують жінок носити хіджаб і скромний одяг.

Гнів із приводу смерті Аміні спровокував найбільшу хвилю протестів, які вразили Ісламську республіку.

Занепокоєння посилилося через нічні репресії проти студентів престижного Технологічного університету Шаріфа в Тегерані, де, за повідомленнями місцевих ЗМІ, поліція з охорони громадського порядку, озброєна сталевими палиицями, застосувала сльозогінний газ проти сотень студентів.

"Жінка, життя, свобода!" - кричали студенти, а також "студенти віддають перевагу смерті приниження", повідомляє інформаційне агентство Mehr.

Повідомлялося також про протести в інших університетах, у тому числі в центральному місті Ісфахан, а за непідтвердженими повідомленнями студентської групи у Твіттер в столиці було заарештовано десятки людей.

Доповнення

Іран неодноразово звинувачував зовнішні сили у розпалюванні протестів і минулого тижня заявив, що дев'ятьох іноземних громадян, у тому числі з Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів та Польщі, було заарештовано.

Тим часом Канада заявила, що запровадила нові санкції проти Ірану у зв'язку з "грубими порушеннями прав людини", особливо пославшись на "кричучі дії, вчинені так званою "поліцією моралі" Ірану".

Щонайменше 92 протестувальники були вбиті на мітингах.

Українські Національні Новини

Новини Світу