ukenru
velika-britaniya-vimagaye-skhvalennya-ssha-na-vidpravku-raketnikh-sistem-m270-v-ukrayinu

Велика Британія вимагає схвалення США на відправку ракетних систем M270 в Україну

 • 179438 переглядiв

КИЇВ. 1 червня. УНН. Велика Британія просить США підписати план відправки в Україну передових ракетних систем середньої дальності протягом кількох тижнів, згідно з джерелом, знайомим із цим питанням, та документом з викладом пропозиції з яким ознайомилось Politico, передає УНН.

Деталі

Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон говорив з Байденом про передачу реактивних систем залпового вогню M270.

США мають офіційно схвалити цей крок через експортні правила, хоча адміністрація Байдена майже напевно дасть "зелене світло".

Велика Британія стане першою країною, що відправила РСЗВ в Україну американського виробництва.

Контекст

M270 може вражати цілі на відстані приблизно 80 км. Дальність ракет була каменем спотикання в дискусіях протягом останніх кількох тижнів. Західні офіційні особи стурбовані тим, що надання Києву ракет, які можуть завдати удару по території росії, може спровокувати путіна на ескалацію конфлікту, зокрема із застосуванням хімічної або навіть ядерної зброї.

Адміністрація Байдена оголосила, що ухвалила рішення відправити Києву високомобільну артилерійську ракетну систему та боєприпаси з дальністю дії 75 км. HIMARS це мобільна ракетна установка, яка може вражати цілі на відстані від 65 до 482 км, залежно від того, який тип ракети вона запускає. Зрештою, адміністрація вирішила відправити боєприпаси меншої дальності.

Довідково

HIMARS і MLRS мають схожі можливості і дальність дії, але HIMARS є більш легкою версією, яка пересувається на колісному шасі. РСЗВ рухається гусеницями, а це означає, що вона не рухається так швидко, як HIMARS, яка може розвивати швидкість понад 80 км на годину. HIMARS може запустити шість ракет за раз, а MLRS – 12.

Чотирнадцять країн, від Фінляндії до Південної Кореї, використовують версії РСЗВ американського виробництва.
Тільки США, Йорданія, Об'єднані Арабські Емірати, Сінгапур та Румунія використовують HIMARS.

Українські Національні Новини

Новини Світу