v-ukraini-startuie-kampaniia-z-posylennia-imunizatsii-proty-kashliuku-dyfterii-ta-pravtsia

В Україні стартує кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця

 • 11263 переглядiв

З 1 серпня в Україні розпочинається кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця. МОЗ планує вакцинувати 80% українців, які пропустили планові щеплення, для створення колективного імунітету.

З 1 серпня в Україні починається кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця серед груп населення, які пропустили планові щеплення в попередні роки. Заходи триватимуть до кінця року. Про це повідомляє Центр громадського здоровʼя МОЗ України, передає УНН

Деталі

Як розповіли в Центрі, за підсумками 2023 року рівень вакцинації проти дифтерії та правця серед українців на 37% нижчий, ніж в країнах ЄС. 

У 2023 році лише 151 697 дітей отримали щеплення. Решта — попри безперебійну наявність вакцини у медзакладах на рівні регіонів — щеплення пропустили.

Глобальна ціль МОЗ за результатами проведення додаткових заходів з імунізації населення — вакцинувати 80% українців, які пропустили планову імунізацію проти кашлюку, дифтерії та правцю, задля створення колективного імунітету. 

В Центрі нагадали, що ці хвороби смертельно небезпечні. Вакцинація — єдиний спосіб захиститися, причому ефективність щеплення становить 95-100%.

Чим небезпечні кашлюк, дифтерія та правець?

Кашлюк — це гостра бактеріальна інфекційна хвороба дихальних шляхів. Характеризується важкими нападами кашлю, які можуть тривати кілька тижнів або навіть місяців. Поширюється повітряно-крапельним шляхом при кашлі або чханні інфікованої людини. Хворіють здебільшого діти та підлітки, проте захворіти можуть і дорослі.

Найнебезпечніший кашлюк — для немовлят, у яких він може викликати тимчасову зупинку дихання (апное), і загалом у новонароджених і немовлят хвороба має високий ризик ускладнень та смерті. У 2024 році в Україні від кашлюку померло двоє дітей віком до 1 року.

В Україну завезли вакцину від вітрянки: області отримали 20 тисяч доз безоплатних щеплень31.07.24, 11:42

Дифтерія — гостра інфекційна хвороба, яка вражає переважно слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та шкіру, утворюючи характерні плівки, які можуть викликати серйозні ускладнення.

Бактерія потрапляє в організм людини в дихальні шляхи, де починає виділяти токсин, який потрапляє у кров і вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему та нирки. Навіть попри своєчасне лікування близько 20 % невакцинованих хворих помирають.

Правець — гостра інфекційна хвороба, спричинена бактерією, яка виділяє потужний токсин, вражає нервову систему і призводить до сильних болючих м’язових спазмів (судом).

Захворіти на правець можна, якщо збудник потрапить через пошкодження шкіри: рани, порізи, опіки, укуси тварин, травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом, який забруднений грунтом. Смертність від правцю досягає 25–80 %.

13 українців постраждали від укусів павуків з початку року, смертей не фіксували - МОЗ01.08.24, 15:05

Тетяна Краєвська

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У поїздів Київ-Перемишль оновлять розклад з 10 серпня

     • 11811 переглядiв