v-ukraini-defitsytu-elektroenerhii-nemaie-ale-spozhyvannia-zalyshaietsia-vysokym-enerhetyky

В Україні дефіциту електроенергії немає, але споживання залишається високим - енергетики

 • 30338 переглядiв

Міністерство енергетики України повідомляє, що дефіциту електроенергії наразі немає, а виробництво електроенергії задовольняє споживчий попит, незважаючи на те, що деякі блоки ТЕС перебувають на ремонті. Споживання електроенергії залишається високим, незважаючи на теплішу погоду, що зменшує пікові навантаження.

В Україні сьогодні дефіциту електроенергії немає. Максимум споживання електроенергії зменшується через потепління, але загальний рівень високий. При цьому обмеження електропостачання не застосовується в жодній з областей. Про це повідомили у Міненерго та НЕК "Укренерго", пише УНН.

Генерація та споживання

"Дефіциту електроенергії не зафіксовано і не передбачається на поточну добу. Генерації електроенергії в Україні достатньо для забезпечення потреб побутових споживачів і підприємств", - повідомили у Міненерго.

Також протягом доби, як зазначається, буде здійснюватися комерційний імпорт електричної енергії.

"В аварійний короткостроковий ремонт вийшли два блоки ТЕС. Їх буде повернуто до роботи найближчим часом - відповідно ця ситуація не вплине на стабільність електропостачання", - вказали у Міненерго.

І нагадали, що дуже важливим є зменшення навантаження на енергосистему у пікові години споживання (зранку у робочі дні з 9:00 до 11:00, у вечірній час - з 17:00 до 19:00). Тож споживачів закликали заощаджувати електроенергію. 

В Укренерго вказали, що потепління продовжує впливати на рівень споживання електроенергії. Учора, 18 грудня, на вулиці було більш ніж на 4 °C тепліше, ніж у попередній робочий день - п'ятницю, 15 грудня. Відповідно, добовий максимум споживання 18 грудня був вранці та на 3,4% нижче, ніж 15 грудня. Але загальний рівень споживання залишається високим. 

Аварії та знеструмлення

Уночі з технічних причин, за даними Міненерго, були порушення в роботі підстанції 330 кВ НЕК "Укренерго" на Київщині. Споживачі не знеструмлювалися.

За даними Укренерго, на ранок 19 грудня знеструмлено через негоду 132 населені пункти в Дніпропетровській, Донецькій, Харківській областях. Найскладніша ситуація в Донецькій області – понад 100 населених пунктів без енергопостачання понад добу. Через технічні пошкодження, як повідомляється, є знеструмлені споживачі у Дніпропетровській, Кіровоградській, Сумській областях.

Через бойові дії та з інших причин без світла залишається 432 населених пунктів. Через обстріли є нові пошкодження в мережах обленерго в Донецькій, Харківській, Херсонській, областях. 

ЗАЕС

"Фіксується незначне зниження рівня води у ставку-охолоджувачі - він становить 15,64 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції", - повідомили у Міненерго.

Імпорт/експорт

Імпорт електроенергії за добу становив 6 371 МВт-год. Експорт не здійснювався, вказали в Міненерго.

За даними Укренерго, експорт сьогодні відсутній. Імпорт електроенергії здійснюється впродовж майже всієї доби зі Словаччини, Румунії та Молдови. 

Популярні

Новини по темі

В двох російських аеропортах оголошено план "Килим" - росЗМІ

 • 26133 переглядiв