v-rosiyi-defitsit-byudzhetu-cherez-viynu-sanktsiyi-i-zmenshennya-robochoyi-sili-scho-chekaye-na-rf

В росії спостерігається дефіцит бюджету через війну, санкції і зменшення робочої сили: що чекає на рф

 • 173969 переглядiв

КИЇВ. 24 липня. УНН. Сьогодні грошові резерви росії зменшуються. Доходи від продажу нафти скоротилися майже вдвічі. Країна втрачає робочу силу, оскільки тисячі людей уникають призову до армії або гинуть на фронті. Іноземні інвестиції зникли, а рубль впав. Інфляція набирає обертів. Про це пише Telegraph, повідомляє УНН.

Деталі

Світова енергетична криза спричинила стрибок доходів росії від продажу нафти і газу на 144 % до 349 мільярдів доларів у 2022 році. Це допомогло президенту путіну створив так званий "баланс фортеці" з величезними грошовими резервами, які допомогли кремлю пережити втрату іноземних інвестицій.

«У них (росіян – ред.) було багато резервів, а боргові коефіцієнти були дуже низькими. Вони мали профіцит бюджету і поточного рахунку, і енергетична криза допомогла їм. Тепер це все втрачено», - говорить Тімоті Еш, асоційований науковий співробітник програми "росія та Євразія" Chatham House.

Хоча путін був готовий до початкових економічних наслідків війни в Україні, вона затягнувся набагато довше, ніж він очікував. 

«Наприкінці цього року цілком очевидно, що росія опиниться в набагато гіршій макроекономічній ситуації, ніж торік, і це буде стійкою тенденцією», - заявила радник з геополітичних ризиків Оксана Антоненко. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова Зеландія вводить додаткові санкції проти росії та білорусі

В перші місяці війни, за даними Київської школи економіки, кремль мав бюджетний профіцит у розмірі $28 млрд. Минулого місяця дефіцит платіжного балансу країни був у розмірі 1,4 мільярда доларів. Ключовим фактором стало падіння цін на нафту. ЄС запровадив ембарго на російську сиру нафту в грудні, а на нафтопродукти - в лютому 2023 року.

Однак, за даними Київської школи економіки, росія все ще заробляє на нафті близько 425 мільйонів доларів на день. За прогнозами Київської школи економіки, цього року доходи росії від продажу нафти і газу впадуть на 43%

Санкції та відтік західного бізнесу призвели до того, що за перші шість місяців цього року експортна виручка росії впала на третину.Падіння експорту, в свою чергу, вдарило по вартості рубля: цьогоріч він втратив 39% своєї вартості по відношенню до долара і 47% по відношенню до євро.

«Вони прагнули мати сильну валюту, щоб показати, що санкції не працюють. Тепер їм потрібна невелика допомога. Вони намагаються зміцнити власні валютні резерви. Це свідчить про те, що вони не мають стільки ліквідності, скільки люди думають, що могли б мати. Це явна ознака того, що справи йдуть не дуже добре», - каже Еш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:Мальдіви виявилися транзитним пунктом для вантажів в обхід санкцій проти росії - ЗМІ

Падіння рубля  призводить до інфляції. Центральний банк заявив, що інфляція частково зумовлена "обмеженою доступністю трудових ресурсів". Адже крім втрати грошей росія втрачає робочу силу: чоловіків призивають до армії і відправляють воювати, значна частина працездатного населення виїхала зі страху бути відправленою на війну.

В Інституті міжнародної економіки Петерсона вважають, що Захід повинен більше посилити санкції, щоб перетворити те, що зараз є повільним і болючим економічним опіком на вогонь, який змусить до змін. Хоча визнають: на цьому етапі війни наслідки посилення санкцій відчують не стільки путін і йогооточення, скільки пересічні росіяни.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі