v-op-propozytsiiu-orbana-pro-prypynennia-vohniu-spryinialy-vykliuchno-yak-initsiatyvu-budapeshta-dw

В ОП пропозицію Орбана про припинення вогню сприйняли виключно як ініціативу Будапешта - DW

 • 27842 переглядiв

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не мав офіційного мандата Брюсселя на те, щоб оголошувати мирні ініціативи на кшталт припинення вогню. В Офісі Президента України пропозиції Орбана про припинення вогню з рф сприйняли виключно як ініціативу Будапешта, а не як послання від імені всього ЄС. Про це УНН повідомляє з посиланням на DW.

Європейський дипломат, який працює в місії ЄС в Україні повідомив, що Орбан не мав офіційного мандата Брюсселя на те, щоб оголошувати подібні мирні ініціативи, хоча про його намір відвідати Київ лідери країн Євросоюзу, безперечно, знали.

Орбан попросив Зеленського подумати про припинення вогню й почати перемовини02.07.24, 15:12

"Цей візит був певною мірою гібридним, адже в ході переговорів Орбан і Зеленський обговорювали переважно двосторонні відносини, які зараз переживають дуже складний етап. Але, з іншого боку, приводом для візиту став все ж початок головування Угорщини в ЄС", - зазначив співрозмовник.

Він наголосив, що в Офісі президента України пропозиції Орбана про припинення вогню з рф сприйняли "виключно як ініціативу Будапешта, а не як послання від імені всього ЄС".

Заступниця офіційного представника уряду ФРН Крістіане Гоффманн (Christiane Hoffmann) нагадала, що зовнішню політику ЄС визначає Європейська рада та верховний представник Євросоюзу у закордонних справах,

Тому в Берліні виходять із того, що Орбан зробив заяву про припинення вогню як прем'єр-міністр Угорщини.

"Ми переконані, що жодна країна не зацікавлена у справедливому та міцному мирі більше, ніж сама Україна. Однак ми також вважаємо, що саме по собі припинення вогню без відведення російських військ було би примусом до миру", - заявила Гоффманн.

Відповідно до європейських договорів, роль головування певної країни в ЄС полягає у тому, щоб бути "чесним посередником між державами-членами для просування європейського законодавства, а ми нині перебуваємо між законодавчими процесами".

"Таким чином, головування в ЄС дає Орбану мало влади, але він, схоже, з першого дня був налаштований на те, щоб використовувати президентство як політичну сцену для просування своїх ідей", - вважає наукова співробітниця з питань європейської зовнішньої політики брюссельського Центру європейських досліджень імені Вілфріда Мартенса Марія Іонела Чіолан.

Зеленський про пропозицію Орбана щодо припинення вогню: "Ми не можемо просто довіряти путіну"04.07.24, 11:47

Таким чином, пропозиція Орбана в Києві висловлює лише його власну позицію, а не позицію Європейського Союзу, переконана експертка.

"Наразі думка керівництва Євросоюзу та основних політичних груп, які отримали більшість місць у Європарламенті, полягає в тому, що ЄС підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно, і що самі українці мають вирішувати, коли і як вони хочуть розпочати мирні переговори з Кремлем", - наголосила Чіолан.

В ОП відреагували на пропозицію Орбана припинити вогонь02.07.24, 19:20

"Мирні пропозиції" Орбана викликали значний резонанс, оскільки вони багато в чому співзвучні інтересам Кремля. А Угорщина - єдина з країн ЄС, яка не лише сама не надає Україні зброю, а й виступає категорично проти цього, намагаючись блокувати усі європейські ініціативи військової допомоги Києву.

"Хоча багато європейських лідерів вже здійснили візити у Київ на знак солідарності, Орбан там ніколи не був (від початку повномасштабного вторгнення рф. - ред.). Тепер він хоче використати головування Угорщини в ЄС як платформу для мирних пропозицій, які значною мірою вигідні Росії", - вважає аналітик Європейської ради з міжнародних відносин Андреас Бок (Andreas Bock).

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі