ukenru
v-okupovanomu-krimu-tverdyat-pro-ekologichnu-katastrofu-cherez-zabrudnennya-morskoyi-vodi

В окупованому Криму твердять про екологічну катастрофу через забруднення морської води

 • 10008 переглядiв

КИЇВ. 12 липня. УНН. У селищі міського типу Коктебель, розташованому на території окупованого Криму, спостерігаються небезпечні відхилення від норми хімічних показників морської води. Раніше в селищі на одному з пляжів прорвало каналізаційну трубу, передає УНН із посиланням на повідомлення місцевих жителів.

"І все-таки у Коктебелі була екологічна катастрофа, при цьому, місцева влада її замовчала!" - написав Олександр Таліпов у себе в Facebook.

Він так само розмістив на своїй сторінці результати проведених лабораторних досліджень проб морської та мінеральної води окупаційного міжрегіонального управління Федеральної служби з нагляду у сфері природокористування по Республіці Крим і м. Севастополю.

Дослідження були проведені 9 липня 2019 року. Згідно з експертним висновком було виявлено "перевищення ГДК (гранично допустима концентрація - ред.) за змістом наступних забруднюючих речовин: іон амонію - в 168 разів; аніонні поверхнево-активні речовини (АПАР/АВПАУ) - у 20 разів; розчинений кисень - ву 6 разів нижче норми".

"Аніонні поверхнево-активні речовини (АПАР/АВПАУ): у точці №1 (навпроти місця виходу зливової каналізації) - у 32 рази; у точці №2 (50 м ліворуч від точки №1) - в 5,3 рази. При цьому, у першій точці вміст даного забруднення речовини перевищує значення у другій точці у 6 разів", - йдеться в документі.

Також, згідно з результатами аналізу, аніонні ПАР, включаючи синтетичні ПАР, - найагресивніші поверхнево - активні речовини. АПАР, поряд з неіоногенними поверхнево-активними речовинами, складають основу або входять в число обов'язкових інгредієнтів різноманітних миючих засобів, технічних і побутових емульсій, суспензій, аерозольних матеріалів.

Навіть при невеликій концентрації АПАР у воді припиняється ріст водоростей, утворюються стійкі скупчення піни, що згубно позначається на мешканцях водойм, відзначають експерти.

"Розчинний кисень: в точці №1 (навпроти місця виходу зливової каналізації) - у 60 разів нижче норми; у точці №2 (50 м ліворуч від точки №1) - у 1,4 рази нижче норми. При цьому, у першій точці значення зниження вмісту кисню вище значення у другій точці у 42,9 рази", - йдеться у висновку.

Дані результати підтверджують і результати досліджень незалежних експертів, які також опублікував користувач.

Раніше користувач Олександр Гірський у Facebook повідомив, що у Коктебелі прорвало каналізацію.
У себе на сторінці в соцмережі він розмістив відповідне відео.

"Ну що пані, панове і відпочиваючі у Коктебелі. Фонтан чорної рідини на Коктебелевскому пляжі виявився не нафтою, а судячи з усього банальним л*йном і купою хімії, яку зливають готелі в ливневку", - написав він.

Як повідомляв УНН, минулого року жителі Армянська, розташованого на півночі окупованого Криму, повідомляли у соцмережах, що за ніч металеві предмети в їх будинках вкрилися іржею. Городяни припускали, що, ймовірно, причиною цього стали викиди з заводу "Кримський титан". Ще серед можливих причин було спалювання в непристосованих крематоріях затоплених уздовж узбережжя бочок.

За даними розвідки, причиною потрапляння хімічних речовин у повітря на півночі Криму стало попадання в технологічні ємності снарядів під час навчань окупаційних військ РФ.

Україна ініціювала створення Міжнародної комісії з розслідування екологічної катастрофи в окупованому Криму.

Українські Національні Новини

Суспільство