ukenru
v-kirgizstani-proyshli-vibori-v-parlament-krayini

В Киргизстані пройшли вибори в парламент країни

 • 13548 переглядiв

КИЇВ. 28 листопада. УНН. Виборці Киргизстану проголосували на парламентських виборах у неділю, які відбулися трохи більше ніж через рік після насильницької зміни влади. Про це пише УНН з посиланням на Радіо Азаттик.

Деталі

Президент Садир Жапаров, який був обраний у січні після протестів, які скинули його попередника, очікує, що голосування ще більше зміцнить його владу.

Жапаров відбував 11 з половиною років ув'язнення за звинуваченням у викраденні губернатора області на тлі суперечки про золоті копальні.

Торішні заворушення стали третім насильницьким відстороненням лідера країни за 15 років. Як і попередні повстання, які повалили президентів у 2005 і 2010 роках, потрясіння 2020 року було викликано міжклановим суперництвом, яке формує політику країни.

Після свого обрання Жапаров домагався проведення референдуму, на якому було ухвалено нову Конституцію, яка суттєво розширила повноваження президента за рахунок парламенту. Він зменшив розмір парламенту країни зі 120 до 90 місць і надав президенту повноваження призначати суддів і керівників правоохоронних органів.

Напередодні голосування в країні зростала напруга, Жапаров звинувачував своїх політичних ворогів у підготовці заколоту та попереджав, що тим, хто намагатиметься влаштувати післявиборні заворушення, загрожує судове переслідування.

У п'ятницю Агентство національної безпеки країни заявило, що зірвало змову перевороту за участю кількох "деструктивно налаштованих" членів парламенту та колишніх високопоставлених чиновників, яких звинувачували у вербуванні близько 1 000 прихильників і накопиченні зброї та наркотиків для організації заворушень після виборів.

У суботу влада Киргизької Республіки оголосила про затримання чотирьох представників політичних партій за звинуваченнями в спробі купити голоси.

Додамо

Киргизстан країна з населенням в 6,5-мільйонів людей, межує з Китаєм, є членом альянсів з економіки та безпеки, де домінує Росія. В країні знаходиться російська авіабаза. Киргизстан залежить від фінансової підтримки Москви.

Українські Національні Новини

Новини Світу