v-instytuti-shalimova-rozpovily-pro-khirurhichni-metody-likuvannia-ozhyrinnia

В Інституті Шалімова розповіли про хірургічні методи лікування ожиріння

 • 13407 переглядiв

У країнах східної та центральної Європи 130 млн осіб мають надмірну вагу, а 30 млн - морбідне ожиріння. В Інституті Шалімова розповіли про хірургічні методи лікування ожиріння.

130 млн людей у східній та центральній Європі мають надмірну вагу. Хірургічні методи лікування ожиріння, включаючи баріатричні операції, є найефективнішими для стійкого зниження маси тіла. Про це розповіли у Національному Науковому Центрі хірургії та трансплантології імені О.О.Шалімова, передає УНН.

Медики нагадали, що ожиріння - це хронічне захворювання обміну речовин. Воно та має певне коло ускладнень й високу ймовірність рецидиву після лікування.

Основним діагностичним критерієм ожиріння є надлишок загальної маси тіла щодо норми.  Відповідно до критеріїв, розроблених Національним інститутом серця, крові та легень США – надмірна вага відповідає інтервалу індексу маси тіла (ІМТ) від 25 до 29,9, а ожиріння – коли ІМТ становить понад 30 кг/м2

У країнах східної та центральної Європи 130 млн осіб мають надмірну масу тіла, а 30 млн – морбідне ожиріння. У людей, які страждають на ожиріння, зменшується тривалість життя, у 12 разів зростають показники смертності у віці до 40 років

- йдеться у повідомленні.

У Центрі зазначають, що консервативні методи лікування ожиріння (дієти, медикаментозна терапія, фізичні навантаження) дозволяють досягти ефекту лише у 5-10% хворих. Після такого лікування більш ніж 95% пацієнтів не тільки знову відновлюють свою початкову вагу протягом кількох років, але й збільшують її.

Основним завданням хірургічного лікування ожиріння є стійке зниження маси тіла хворого і, як наслідок, покращення клінічного перебігу супутніх захворювань.

В Україні баріатрична хірургія розвивалася переважно за двома напрямками:

  • зменшення всмоктуючої поверхні тонкої кишки та створення умов для незадовільного перетравлення їжі та неповного всмоктування (мальабсорбції). Такі оперативні втручання прийнято називати мальабсорбтивними;
  •  зменшення об’єму шлунку і, як наслідок, обмеження кількості їжі – гастрообмежувальні операції.

Крім того, існують комбіновані методи лікування:

  • біліопанкреатичне та дистальне шунтування шлунку, які поєднують принципи обмежувальних та мальабсорбтивних методик;
  • шунтування шлунку в різних варіантах, включаючи міні шунтування та шунтування шлунку з одним анастомозом (має ряд переваг за рахунок мініінвазивності, що дає змогу скоротити час перебування хворого в стаціонарі й отримати хороший косметичний ефект);
  • рукавна резекція шлунку.

Як повідомляється, найбільш ефективним методом лікування хворих з морбідним ожиріння серед мініінвазивних є імплантація внутрішньо-шлункових балонів. У порожнину шлунку вводиться стороннє тіло – балон, заповнений рідиною (до 700 мл).

Балон встановлюється під контролем ендоскопа терміном до 6 міс. Може використовуватися як самостійний метод при початкових формах ожиріння або для підготовки до баріатричної операції. Дозволяє досягти зниження маси тіла на 10-15 кг, а в деяких пацієнтів до 20-30 кг.

В Інституті Шалімова розповіли про основні ознаки хвороби Крона04.07.24, 16:00

Популярні

Новини по темі