ukenru
v-instituti-nan-kazhut-scho-gotovi-doslidzhuvati-mutatsiyi-koronavirusu-ale-ye-problemi

В Інституті НАН кажуть, що готові досліджувати мутації коронавірусу, але є проблеми

 • 10544 переглядiв

КИЇВ. 18 лютого. УНН. В Інституті молекулярної біології і генетики НАН України заявили, що можуть досліджувати мутації коронавірусу, оскільки мають і сучасні прилади, і фахівців, і для цього потрібна лише державна програма, де зібрані спеціалісти з різних відомств, та фінансування. Про це йдеться у заяві Інтитуту у Facebook, передає УНН.

Деталі

В Інституті зазначили, що мутації вірусів визначають за допомогою методу секвенування, для чого потрібні сучасні прилади (секвенатори нового покоління) та фахівці. І такі у них є.

"Проблема полягає не так у складності технології, як в організації процесу. Адже у справі вивчення мутацій потрібні різнопрофільні спеціалісти, які розосереджені по різних інстанціях, міністерствах та академіях. Так, наш Інститут перебуває в системі Національної академії наук України; Центр громадського здоров’я та лікарні, де можна зібрати зразки для аналізу, - у системі МОЗ, а Інститут епідеміології та вірусології ім. Громашевського, який має дозвіл працювати з вірусами, - у системі Національної академії медичних наук", - прокоментував директор Інститут молекулярної біології і генетики, академік Михайло Тукало.

"Якщо держава зацікавлена у налагоджені та проведенні таких досліджень на постійній основі, варто під прапором державної програми зібрати спеціалістів з різних відомств та забезпечити необхідне фінансування", - додали в Інституті молекулярної біології і генетики НАН.

В Інституті вказали при цьому, що від початку пандемії у світі зафіксовано десятки тисяч різних варіантів SARS-CoV-2. Найповніша відкрита база даних - Національного центру біотехнологічної інформації (США), в якій закумульовано дані з усього світу, - містить геноми вже понад 38000 SARS-CoV-2. "Проте в ній немає жодного українського зразка", - відзначили науковці. "В Україні досі не почали вивчати мутації SARS-CoV-2, отже, невідомо, які штами циркулюють зараз по країні і чи відрізняються вони в різних регіонах", додали в Інституті молекулярної біології і генетики НАН.

Доповнення

14 грудня 2020 року влада Великої Британії повідомила ВООЗ про виявлення методом геномного секвенування нового варіанту вірусу SARS-CoV-2. Результати аналізу вказують на здатність нового варіанту легше передаватися від людини до людини. За даними ВООЗ, новий штам коронавірусу, вперше виявлений у Великій Британії, зафіксовано вже у 94 країнах.

18 грудня 2020 року національні органи охорони здоров'я Південної Африки оголосили про виявлення нового варіанту SARS-CoV-2, що швидко поширюється в трьох провінціях Південної Африки. У січні стало відомо, що у Бразилії також виявили новий штам коронавірусу, як і в Японії.

5 лютого у МОЗ вказували, що в Україні досі не зареєстрували "британський" штам коронавірусної хвороби, оскільки його складно відслідкувати через дорогу вартість досліджень.

Українські Національні Новини

Суспільство