ukenru
v-inp-vidreaguvali-na-povernennya-prospektu-zhukova-u-kharkovi

В ІНП відреагували на "повернення" проспекту Жукова у Харкові

 • 16137 переглядiв

КИЇВ. 28 лютого. УНН. В Інституті національної пам’яті назвали незаконним рішення міськради щодо "повернення" проспекту Жукова у Харкові. Про це повідомляє УНН із посиланням на заяву Інституту національної пам’яті.

"Український інститут національної пам’яті наголошує, що рішення Харківської міської ради щодо перейменування проспекту Петра Григоренка на маршала Жукова від 26 лютого 2020 року провокує війни пам’яті, ображає пам’ять про ветеранів Другої світової війни, є незаконним і не сприяє консолідації суспільства", - сказано у повідомленні.

За даними Українського інституту національної пам’яті, це рішення порушує частину 6 статті 3 Закону України "Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій”, що прямо забороняє присвоювати імена або псевдоніми осіб, які обіймали керівні посади у комуністичній партії та вищих органах влади Радянського Союзу.

Як відмітив голова Інституту національної пам’яті Антон Дробович, проголосоване рішення не має нічого спільного із належним вшануванням пам’яті про Другу світову війну.

"Проголосоване рішення не має нічого спільного із належним вшануванням пам’яті про Другу світову війну. Адже замість поваги до учасників війни, харківські можновладці займаються спекуляціями і протиставленням двох ветеранів війни – Петра Григоренка, генерал-майора Червоної армії, який водночас є всесвітньо відомим правозахисником, та маршалом Червоної армії Георгія Жукова", – говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі демонтували останній барельєф маршала Жукова.

В Інституті наголосили, що в умовах військової та інформаційної агресії Російської Федерації проти України та окупації частини української території, спроби увічнення "маршала Побєди" Георгія Жукова також можуть бути використані в інформаційно-пропагандистській кампанії РФ. У такий спосіб країна-агресор може спробувати просувати міфи про “спільну історичну долю росіян та українців", "Велику Вітчизняну війну", що становить потенційну загрозу національній безпеці України.

"Платитимуть за рішення, яке загрожує спровокувати конфлікт у прифронтовому регіоні, самі харків’яни. Йдеться щонайменше про понад 100 тисяч гривень, необхідних для заміни табличок. Разом із цією заявою на офіційному сайті Інституту оприлюднюємо поіменний список депутатів місцевої ради, які голосували за незаконне рішення, а також інших посадових осіб, причетних до його підготовки. Це допоможе жителям Харкова дати оцінку діям місцевої влади на найближчих виборах", - повідомляється у повідомленні.

Нагадаємо, Харківська міська рада проголосувала за повернення назви проспекту імені маршала Жукова, який нині носить ім'я Григоренка. Відповідне рішення було прийнято під час 33-ї сесії Харківської міської ради VII скликання.

Українські Національні Новини

Політика