v-atlantic-council-proanalizuvali-novorichnu-promovu-zelenskogo

В Atlantic Council проаналізували новорічну промову Зеленського

 • 15513 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Президент України Володимир Зеленський у своєму новорічному зверненні опосередковано кинув виклик "патріотичним" громадським діячам країни. Таку думку висловили аналітики Atlantic Council у своєму блозі, передає УНН.

"Нестандартне і нюансоване новорічне звернення Президента України Володимира Зеленського до нації стало одним з найбільш значущих виступів у його молодій політичній кар'єрі. Він використав цю можливість, щоб викласти своє бачення інклюзивної української національної ідентичності, долаючи бар'єри - мовні, етнічні і пам'яті, які так часто ділили українців з моменту здобуття країною незалежності в 1991 році", - вважають аналітики.

За їхніми словами, головним посланням Зеленського була необхідність національної єдності. Він закликав аудиторію замислитися над тим, що означає бути українцем сьогодні, запропонувавши їм зосередитися на тому, що об'єднує, а не розділяє українців.

"Критики Зеленського вхопилися за його спроби применшити символічне значення назв вулиць і пам'ятників, щоб зобразити його байдужим або навіть ворожим до українських національних цінностей. Насправді Зеленський натякав на необхідність такту щодо темпів змін у цих чутливих сферах", - йдеться в аналізі.

В Atlantic Council вважають, що своєю промовою Зеленський намагався сформулювати підхід до української національної ідентичності, який був би і прагматичним, і фундаментально європейським.

"Головною метою новорічної промови Зеленського... був заклик до консолідації інклюзивної політичної нації. Для цього Зеленський підкреслив необхідність терпіння і доброї волі. Особливо це стосується, за його словами, питань мови та історичної пам'яті. Критики розцінили це як напад на процеси українізації та декомунізації, які домінували у дебатах про національну ідентичність після Революції гідності в 2014 році і початку російської агресії. Фактично, український Президент опосередковано кинув виклик "патріотичним" громадським діячам країни, щоб вони вийшли зі своєї зони комфорту і зайнялися складним завданням державного будівництва, яке стоїть перед сьогоднішньою Україною", - вважають автори блогу.

Аналітики впевнені, що новорічна промова Зеленського була сміливим кроком, резонуючи з мільйонами виборців, які привели його до влади, і водночас протидіючи тим, хто і без того критично ставився до його "поміркованості в світлі існуючої російської загрози, що стоїть перед країною".

Як повідомляв УНН, у вітальному зверненні до українців разом з Президентом України Володимиром Зеленським співвітчизників вітали зірки і політики, зокрема, Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук, перший заступник голови ВРУ Руслан Стефанчук, перший президент України Леонід Кравчук, артисти Тіна Кароль, Надія Матвієнко та інші.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Сьогодні вшановують захисників Донецького аеропорту

     • 52735 переглядiв

    Набирає чинності закон про вдосконалення вищої освіти

     • 18059 переглядiв

    Закон про "реєстр педофілів" набуває чинності сьогодні

     • 22365 переглядiв

    Відсьогодні офіційно визнається "Пласт"

     • 13007 переглядiв

    Албанія висилає двох іранських дипломатів

     • 12847 переглядiв

    У ПСГ України залишилося 17,9 млрд куб. м газу

     • 10913 переглядiв