v-antarktytsi-ptashynyi-bebi-bum

В Антарктиці пташиний бебі-бум

 • 100750 переглядiв

В Антарктиді спостерігається пташиний бебі-бум: пінгвіни, домініканські чайки та полярні крячки вилуплюються поблизу станції "Академік Вернадський", а вчені спостерігають за гніздуванням птахів з метою вивчення кліматичних змін.

В Антарктиці пташиний бебі-бум. Про те хто окрім пінгвінят народився в поблизу наукової станції "академік Вернадський" розповіли в українському Національному антарктичному центрі, передає УНН.

Антарктиці триває весняно-літній сезон – період розмноження для більшості тутешніх пернатих, а не лише пінгвінів.  Наприклад, днями під час обстеження скель біля острову Гротто (він трохи північніше нашого Галіндезу) українські полярники виявили малюків домініканських мартинів та крячків полярних.

– розповідають науковці.

Деталі

На скелях біля острову Гротто біолог 28-ї УАЕ Сергій Глотов знайшов поки одне гніздо домініканського мартина. Науковці зауважили, що мартини – птахи які гніздуються як колоніями, так і окремими парами. Відкладають зазвичай по 2-3 яйця.

Цікаво що дітлахи цих пернатих народжуються по черзі. Одразу мають густий пух сіро-коричневого кольору, з жовтим відтінком на грудях та темними цятками на голові.

Перші дні пташенята проводять в гнізді, а потім залишають його, але тримаються поруч, ховаючись в разі небезпеки серед каміння.

Ростиме ця малеча досить швидко. За місяць вони доростуть практично до розміру своїх батьків.

Щодо гнізд антарктичних крячків, то їх на скелях наразі нарахували близько 70, і в половині вже є пташенята.

Сергій Глотов відзначає, що вони зовсім крихітні, а яйця цих птахів розміром з волоський горіх. Пара крячок має вже по 1-2 яйця.

Як і мартинята, ці малюки народжуються по черзі, перший час знаходяться в гнізді, а потім освоюють територію навколо нього.

Новонароджені пташенята мають яскраве строкате оперення. Бежево-сірим пухом щільно розкидані коричневі та чорні плями різної форми, що утворюють цікавий орнамент.

Науковці відзначають, що вік антарктичних крячків легко визначити по кольору дзьоба. У дитинчат він темний, а у дорослих птахів – яскраво-червоний.

Місця гніздування обох видів птахів нині українські біологи фіксують та вносять відомості на карту.  Аби в подальшому відстежувати динаміку поширення та розмноження антарктичних птахів. Ці спостереження допомагають науковцям вивчати зміни клімату, що в цьому регіоні дуже відчутні.

Лише на "Вернадському" за останні кілька років було зафіксовано низку рекордів, пов'язаних з потеплінням.  Недощавно ми згадували про температурний рекорд +12,7°С у лютому минулого року і пояснювали, з чим він пов'язаний.

Нагадаємо

Раніше УНН писав про  пінгвінячий бебі-бум в Антарктиці.  Цьогоріч тут гніздує рекордна кількість субантарктичних пінгвінів – понад 5,3 тис. Згідно з підрахунками біолога 28-ї УАЕ Вадима Ткаченка у гніздах близько 4,8 тис. яєць.

Тетяна Салганік

УНН Lite

    Популярні

    Новини по темі

    В Антарктиці пташиний бебі-бум

     • 100750 переглядiв

    У росії масово скасовують новорічні концерти

     • 86509 переглядiв