uyguri-rozcharovani-zvitom-oon-pro-kitayskiy-sintszyan

Уйгури "розчаровані" звітом ООН про китайський Сіньцзян

 • 358424 переглядiв

КИЇВ. 2 вересня. УНН. Уйгури висловили "розчарування" після того, як звіт ООН виявив, що затримання Китаєм уйгурів та інших мусульман у регіоні Сіньцзян може бути злочином проти людяності, пише УНН.

Деталі

Уйгури, опитані агентством Reuters у Стамбулі, заявили, що звіт ООН, був опублікований із запізненням і мав кинути виклик Китаю через поводження з їхньою громадою в Сіньцзяні.

За оцінками, близько 50 000 уйгурів проживає в Туреччині, найбільшій уйгурській діаспорі за межами Центральної Азії. Турки мають тісні етнічні, релігійні та мовні зв'язки з уйгурами.

"Китай вбиває нашу молодь, залишає наших дітей сиротами, тому того, що ООН робить зараз, недостатньо", - вказав очевидець подій, що втік із Сіньцзяну.

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет, яка піддалася критиці з боку деяких дипломатів та правозахисних організацій за надто м'яке ставлення до Китаю, опублікувала звіт лише за кілька хвилин до закінчення її чотирирічного терміну повноважень.

У доповіді йдеться, що "довільне та дискримінаційне затримання" Китаєм уйгурів та інших мусульман у регіоні Сіньцзян може бути злочином проти людяності. США звинуватили Китай у "геноциді".

Китай рішуче заперечує будь-які порушення в Сіньцзяні і опублікував 131-сторінкову відповідь на 48-сторінкову доповідь ООН.

Управління ООН з прав людини повідомило у звіті, що в Сіньцзяні було вчинено серйозні порушення прав людини, і рекомендувало китайському уряду вжити негайних заходів для звільнення всіх осіб, які перебувають у навчальних центрах, в'язницях та місцях тримання під вартою.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Уйгури "розчаровані" звітом ООН про китайський Сіньцзян

     • 358424 переглядiв

    Сили оборони успішно відбили атаку ворога біля Гусарівки

     • 106161 переглядiв

    Середня зарплата лікарів у першому півріччі зросла у 1,5 раза

     • 163304 переглядiв

    Кабмін ввів санкції проти росатому: у списку понад 700 осіб

     • 233240 переглядiв