ukenru
uryad-priznachiv-novogo-v-o-golovi-pravlinnya-dpzku

Уряд призначив нового в.о. голови правління ДПЗКУ

 • 16904 переглядiв

КИЇВ. 12 січня. УНН. Кабмін задовольнив прохання першого заступника Міністерства аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка і призначив Ірину Марченко виконуючою обов'язки голови правління Державної продовольчо-зернової корпорації України, передає УНН з посиланням на власні джерела в КМУ.

Призначення відбулося 11 січня поза конкурсом і всупереч передбаченій процедурі, оскільки кандидатуру Марченко вніс не уповноважений держсекретар Мінагро Владислав Андронов, а особисто Мартинюк.

Крім цього, відповідно до Статуту ДПЗКУ, виконувач обов'язків голови правління підприємства повинен призначатися з числа чинних заступників, яким не є Марченко. Більш того, новоспечена в.о. раніше в ДПЗКУ ніколи не працювала. Навпаки, більшу частину свого трудового стажу вона присвятила роботі в бізнесі.

Наприклад, донедавна, Марченко займала посаду генерального директора ГК "AVANGARDCO IPL" агро-бізнесмена Олега Бахматюка. Також, працювала виконавчим директором в ПП "Фірма "Бершад Агроплюс" (Вінниця) яка, за неперевіреними даними, може мати відношення до заступника міністра агрополітики Мартинюка, який ініціював призначення Марченко.

Варто відзначити, що 31.01 повинен відбудуться другий тур конкурсу на заміщення посади Голови правління ДПЗКУ.

І Марченко в ньому участі не брала. А ось її попередник - Дмитро Гавриш, який написав заяву "за власним бажанням" - серед претендентів. Так, принаймні, стверджують деякі ЗМІ.

Згідно з інформацією джерел УНН, причиною звільнення Д.Гавриша стали вимоги китайської сторони, яка запідозрила менеджера в спробах ухилитися від виконання кредитних зобов'язань ДПЗКУ шляхом виведення працюючих активів підприємства на інші структури. Непрямим підтвердженням конфлікту між китайськими партнерами і менеджментом ДПЗКУ може служити заморожування коштів на рахунках корпорації, ініційоване китайцями.

На думку джерел УНН в Кабміні, призначення Марченко за два тижні до оголошення результатів конкурсу на посаду глави ДПЗКУ продиктовано необхідністю спробувати наново налагодити відносини з китайськими кредиторами. Тим більше, що до 21 січня поточного року, з ними повинен бути переукладений договір. Якщо ж досягти "перемир'я" не вдасться, Україні доведеться заплатити КНР 121 млн дол. США.

Додамо, що китайська сторона, за даними ЗМІ, побоюється доведення ДПЗКУ до банкрутства, адже виведення активів з підприємства загрожує його неспроможністю здійснити виплату 1,5 млрд кредиту.

При цьому, за непідтвердженими даними, плани штучно збанкрутити ДПЗКУ таки існують. У складі корпорації замість близько 50 працюючих підприємств повинно залишитися всього 14 найменш успішних. Після цього, нібито, розпочнеться процедура банкрутства. Усі працюючі активи через ДАК "Хліб України" в подальшому можуть бути приватизовані зацікавленими особами, а китайський кредитор залишиться один на один з штучно збанкрутілої зерновою корпорацією.

Непрямим підтвердженням можливого розвитку таких подій  є той факт, що вже 5 працюючих підприємств ДПЗКУ за рішенням  суду підлягають передачі ДАК "Хліб України",  яка, в свою чергу, фактично банкрут. А передача успішних підприємству банкруту, як мінімум, не логічна.

Згідно з інформацією джерел УНН, до призначення легітимного глави правління ДПЗКУ перед Іриною Марченко крім налагодження відносин з китайцями будуть стояти всі ті ж завдання, що і перед її попередником Гавришем. Ймовірно, що мова йде про подальше виведення активів з ДПЗКУ. Чи так це - в найближчому майбутньому покаже реакція партнерів з КНР.

Українські Національні Новини

Політика