ukenru
ukrayina-vtrachaye-investitsiynu-privablivist-eksperti-pro-prichini-i-naslidki

Україна втрачає інвестиційну привабливість: експерти про причини і наслідки

 • 22718 переглядiв

КИЇВ. 21 липня. УНН. Україна стрімко втрачає інвестиційну привабливість, на думку українських і міжнародних експертів. У чому причина цієї проблеми, що необхідно зробити для виправлення ситуації і які наслідки принесе це країні, з'ясував УНН.

Деталі

Так, політолог Андрій Бодров пояснює, що проблема полягає у відсутності стратегії залучення інвестицій і того, що вони не приносять в Україну нові технології і робочі місця, адже інвестором, в тому числі, називають і фінансових спекулянтів, які наживаються на облігаціях внутрішньої державної позики. Істотною проблемою, на його думку, є й високі "державні" ризики для іноземних інвесторів в Україні.

"Інвестор бачить наші величезні "державні" ризики в плані корупції, цілу низку збиткових судових рішень не на користь, в тому числі, і іноземних інвесторів. Бачить і постійну криміналізацію нашого внутрішнього буття, бачить, що якісний персонал - люди, які володіють високими навичками в технологічному плані, - постійно виїжджає з України ", - зазначає Бодров.

Уповноважений проекту Європейської Ради "Європейський Шовковий шлях" і посол Фонду ООН з Глобального Сталого Розвитку, народний депутат Вадим Івченко повідомив, що відповідно до свіжих опитувань, іноземні інвестори сигналізують про те, що Україна починає стрімко втрачати інвестиційну привабливість.

"Україна зараз "застрягла" і не підтягує іноземні інвестиції, які могла б залучити в разі планомірної і стратегічної роботи в цій сфері. Ми чітко бачимо, що за останні десятиліття наша країна залучила в середньому в три рази менше інвестицій, ніж більш успішні в цьому плані сусідні країни. Представникам влади та народним депутатам треба зрозуміти, що "туристичних" поїздок за кордон недостатньо, треба створювати нові проекти, залучати інвестора з США і Європи, зацікавлювати його. Я, наприклад, у всіх своїх робочих поїздках дотримуюся орієнтації на результат: залучити інвестора, показавши всі позитивні сторони України для цього", - пояснив Івченко.

Народний депутат також зазначає, що в період кризи, викликаної пандемією, Україна залишилася повністю паралізованою, тому навіть не використовувала доступні регуляторні механізми і реформи, які б допомогли збільшити її інвестиційну привабливість.

Додамо

Зі свого боку політолог Ігор Лосєв зазначає, що дуже мало політичних представників України орієнтуються на те, щоб залучити інвестора і розуміють значення припливу іноземного капіталу для економіки країни. До того ж, мінливість чинної влади і відсутність єдиної стратегії залучення іноземного інвестора відіграє тут свою негативну роль.

"Я б на місці інвестора не вкладав гроші в сучасну "зелену" Україну, будучи інвестором. Влада принципово нічого не може зробити, бо не знає, як. (...) Більше того, судячи з усього, вони прийшли не для того, щоб робити реформи або покращувати інвестиційний клімат країни. До опозиції влада не прислухається, хоча деякі партії, наприклад, "Батьківщина", намагаються докричатися, але безрезультатно", - резюмував Лосєв.

Експерти в один голос відзначають, що Україні необхідно вжити колосальний комплекс заходів для того, щоб зробити свій інвестиційний клімат прийнятним для європейських і американських інвестицій. Але без єдиної політичної стратегії в цьому напрямку і серйозних зусиль з боку чинної влади, це залишиться в розділі нездійсненного.

Українські Національні Новини

Економіка