ukenru
ukrayina-vidreaguvala-na-situatsiyu-v-kazakhstani-zauvazhila-rozgortannya-rosiyskikh-viysk-u-krayini

Україна відреагувала на ситуацію в Казахстані: зауважила розгортання російських військ у країні

 • 20473 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Міністерство закордонних справ України у понеділок оприлюднило заяву щодо розвитку ситуації в Республіці Казахстан. Дипломати взяли до уваги розгортання на території Казахстану іноземних військових сил з домінуванням російського контингенту, пише УНН з посиланням на відповідну заяву.

Цитата:

“Міністерство закордонних справ України уважно слідкує за розвитком ситуації в Республіці Казахстан. Засуджуємо насильство, яке спалахнуло у низці казахстанських міст та призвело до численних жертв. Висловлюємо співчуття у зв'язку із загибеллю казахстанців, з якими українців пов'язують багаторічні зв'язки дружби і взаємної поваги”, - йдеться в заяві МЗС.

Дипломати підкреслюють, що для народу Казахстану зараз надзвичайно важливо вжити максимальних заходів задля деескалації ситуації і уникнення подальшого насильства.

“Взяли до уваги розгортання на території Казахстану іноземних військових сил з домінуванням російського контингенту на запрошення влади Казахстану. Іноземні війська мають поважати незалежність, суверенітет та національне законодавство Казахстану і міжнародне право, а їхнє перебування не повинне виходити за межі задекларованого обмеженого часового терміну”, - сказано в заяві.

Деталі

У МЗС заявили також, що продовжать захищати інтереси українців у Казахстані, зокрема, надавати їм сприяння у поверненні на Батьківщину.

Дипвідомство тримає на особливому контролі ситуацію із нашими громадянами в Алмати, додали дипломати.

Вони нагадали про рекомендації громадянам України наразі залишатися в місцях тимчасового проживання та тримати зв'язок із українським посольством, яке інформуватиме про можливі шляхи виїзду з країни.

Нагадаємо

Напередодні перший літак із охопленого протестами Казахстану прибув до України. На борту перебувало 33 українських громадянина.

Повідомлялось, що загиблих, постраждалих або затриманих українців під час масових заходів в Казахстані немає. Українське посольство надає консульську допомогу громадянам, які через скасовані авіарейси не можуть залишити країну. Станом на 9 січня найбільша кількість українців перебувала в Алмати – 116 осіб.

Доповнення

У Казахстані мітинги за зниження цін на скраплений газ переросли у масові протести по всій країні. Президент країни Касим-Жомарт Токаєв ухвалив відставку уряду. На всій території країни було запроваджено режим надзвичайного стану. У багатьох містах була напружена обстановка. ОДКБ у відповідь на запит президента про допомогу направила до республіки "миротворчі сили", зокрема - з Росії.

Українські Національні Новини

Політика