Також, Україна менш, але все ж істотно скоротила виробництво вина виноградного - на 28%.
"У 2017-му незначне зростання продемонстрували лише вина і коньяк", - підкреслюють аналітики.
Виробництво пива скоротилося на 41%, коньяку бренді і лікерів - на 59%.
Нагадаємо, як писав УНН, виробництво нелегальної горілки в Україні вже перевищує 50%.
За підрахунками експертів, "чорний ринок" алкоголю в країні оцінюється в більш, ніж 12 млрд грн на рік.
При цьому, офіційний виробник спиртного в Україні з однієї пляшки заробляє в сто разів менше, ніж нелегал.
"Сьогодні з однієї пляшки горілки "білий" виробник за вирахуванням всіх податків, зборів, витрат на спирт, логістику, рекламу, оплату праці персоналу заробляє близько 15-25 копійок. Представник "тіньового бізнесу" - 15-25 грн. Є різниця? При цьому покупець йде до нелегала, тому що на полиці маленького селищної магазину його товар коштує в півтора-два рази дешевше, ніж офіційна безпечна і якісна продукція. Для споживача ця різниця сьогодні критична, і вибір, на жаль, очевидний", - пояснила Глава ради директорів Beverage Trading Company Ольга Івушкіна.
Тим часом експерти з питань розвитку алкогольної галузі констатують, що держава ніяких дієвих кроків на захист легального бізнесу не робить. Аналогічно, як і не здійснює ефективні заходи з протидії тіньовому бізнесу на цьому ринку.