ukenru
ukrayina-ne-proponuvala-vregulyuvannya-sporu-schodo-motor-sich-kitayski-aktsioneri-kompaniyi-sprostuvali-zayavu-minyustu

Україна не пропонувала врегулювання спору щодо "Мотор Січ" - китайські акціонери компанії спростували заяву Мін'юсту

 • 4953 переглядiв

КИЇВ. 24 лютого. УНН. Китайські акціонери компанії "Мотор Січ" направили протест проти публічних заяв Міністерства юстиції про те, що нібито китайська сторона відмовилася від спроб мирного доарбітражного врегулювання спору, пише УНН.

Як сказано в заяві китайських інвесторів ПАТ "Мотор Січ", розміщеному на інформаційному сайті для акціонерів підприємства, в дійсності, все йде діаметрально протилежним чином - від переговорного врегулювання ситуації відмовилася українська сторона, не залишивши китайським акціонерам іншого шляху вирішення спору крім міжнародного арбітражу.

"5 лютого 2021 Радіо Свобода опублікувало твердження Міністерства юстиції України про спробу міністерства домовитися з китайськими акціонерами ПАТ" Мотор Січ "про мирне вирішення інвестиційного спору, однак китайські інвестори наполягали на арбітражі. Китайські інвестори ПАТ" Мотор Січ "здивовані такою заявою Міністерства юстиції України. Ця заява не відображає реальних обставин в суперечці ", - сказано в офіційній заяві, що спростовує дані Мін'юсту.

Китайські інвестори в своїй заяві зазначили, що неодноразово повідомляли Міністерству юстиції України про свою готовність врегулювати інвестиційний спір мирним шляхом і запрошували Міністерство юстиції України, а також інші зацікавлені сторони, до конструктивного діалогу.

"Не дивлячись на максимальних зусиль китайських інвесторів мирно врегулювати інвестиційний спір, Міністерство юстиції України так і не надало інвесторам будь-яких можливих варіантів врегулювання спору. Більш того, Міністерство юстиції України не надало відповідь по суті представлених інвесторами пропозицій. Тим самим Україна не залишила інвесторам іншого іншого способу, ніж ініціювання міжнародного інвестиційного арбітражу для відшкодування понесених збитків в результаті порушення Україною міжнародно-правових зобов'язань. Китайські інвестори зберігали відкритість до подальшого обговорення з Міністерством юстиції України, однак безпідставні санкції, які були накладені на деяких інвесторів, не є конструктивними діями і являють собою подальше порушення міжнародних зобов'язань України ", - сказано в заяві китайських акціонерів" Мотор Січ ".

Як відомо, китайські компанії купили контрольний пакет акцій ПАТ "Мотор Січ" за 700 млн дол., А також надали українській компанії інвестиції на суму 250 млн дол., І за власні кошти побудували в Чунціні сервісну базу для обслуговування експлуатованих в КНР двигунів українського виробництва . Але протягом багатьох років нові власники контрольного пакету акцій не можуть отримати доступ до управління належної їм компанією: Антимонопольний комітет не відмовляє і не погоджує без пояснення причин заявку на концентрацію контрольного пакета акцій, а самі акції перебувають під арештами, які ініціювали Служба безпеки України і Генпрокуратура в рамках кримінальної справи, яку не розслідується з моменту її порушення - в справі немає підозрюваних, не проводяться слідчі дії. Суди відмовляють китайським акціонерам ПАТ "Мотор Січ" в знятті арештів, через що фактичний контроль над підприємством зберігає його колишній власник Вячеслав Богуслаєв.

Восени 2020 року китайська акціонери ПАТ "Мотор Січ" направили Міністерству юстиції України повідомлення про початок інвестиційного спору - ця фаза передбачає доарбітражне врегулювання спору в процесі переговорів за участю зацікавлених сторін. З того часу Міністерство юстиції України провело лише одне засідання міжвідомчої робочої групи, але китайські інвестори так і не отримали протоколу цього засідання. Надалі до китайських акціонерам ПАТ "Мотор Січ" з ініціативи СБУ були застосовані санкції РНБОУ, а після цього був зроблений силовий штурм будівлі, де акціонери могли провести збори. Після цих подій китайська сторона заявила, що Україна таким "варварським пограбуванням" виключила можливість мирного врегулювання ситуації навколо "Мотор Січ".

Сума претензій до України щодо стягнення шкоди в міжнародному арбітражі збільшена до 3,6 млрд дол.

Українські Національні Новини

Економіка