ukrainskyi-instytut-knyhy-zaklykav-derzhavu-vyplatyty-milionni-borhy-pered-vydavtsiamy

Український інститут книги закликав державу виплатити мільйонні борги перед видавцями

 • 36560 переглядiв

Держава заборгувала видавцям 44,94 мільйона гривень за участь у програмах підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі. Про це йдеться у зверненні держустанови "Український інститут книги" до міністра фінансів та голови Держказначейства, передає УНН.

Деталі 

Український інститут книги звернувся до міністра фінансів та голови державної казначейської служби України щодо заборгованості держави за різними програмами УІК, у яких брали участь українські та іноземні видавці.

Українці почали читати більше української класики та книг про історію України02.08.23, 11:01 • [views_631830]

Загальна сума боргу за програмами, які були реалізовані з метою підтримки книговидавничої справи та популяризації української літератури у світі, становить 44 935 482,81 гривні.

Ця сума включає заборгованість:

- перед учасниками мистецького конкурсу проєктів, що спрямовані на випуск книжок за встановленими тематичними пріоритетами, — 33,13 млн грн;

- перед виконавцями проєктів на організацію і проведення заходів з промоції читання — 1,79 млн грн;

- перед учасниками програми підтримки перекладів — 10,01 млн грн.  

Зазначається, що гроші не отримали не лише українські видавці. Так, є заборгованість і перед  іноземними видавцями, які вклали власні кошти у видання українських книжок.

Це ставить під сумнів подальшу співпрацю Українського інституту книги з ними (іноземними видавцями, - ред.). Після розголосу нам буде іще складніше знайти тих, кого цікавить видання українських книжок за кордоном в наступних роках. До того ж переклади з української все ще не мають достатнього попиту в різних країнах, а відсутність оплати вже зреалізованих проєктів лише ускладнить позицію української книги в світі

- наголосили в УІК.

Доповнення 

В Українському інституті книги додали, що, попри повномасштабне вторгнення, українські й іноземні учасники відгукнулися й підтримали проєкти, покликані розвивати українську культуру й книговидання зокрема. 

Водночас держава не відшкодовує витрати,  таким чином ще дужче погіршуючи ситуацію, в якій опинилася українська книговидавнича сфера.

Із бібліотек Київщини вилучили понад 400 тис. російськомовних книг та видань російських авторів - ОВА05.10.23, 15:57 • [views_550650]

Довідково

Український інститут книги (УІК) — установа при Міністерстві культури та інформаційної політики України, спрямована на формування державної політики у книжковій галузі, промоцію книгочитання в Україні, підтримку книговидавничої справи, стимулювання перекладацької діяльності та популяризацію української літератури за кордоном.

Нагадаємо

Тим часом Центр національного спротиву повідомляє, що російська академія наук прагне поширювати свою пропагандистську літературу на міжнародному рівні через програми бібліотечного обміну.

Таким чином кремль намагається виправдати претензії росії на окуповані регіони України та імітувати глобальну підтримку військових дій москви.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    В окупованому Севастополі повідомляють про гучний вибух

     • 32924 переглядiв

    росіяни знищили понад 26 тис. гектарів лісу на Луганщині - ОВА

     • 30621 переглядiв

    На Київщині на Різдво горіли два храми

     • 26474 переглядiв