ukraini-vdalosia-povernuty-shche-95-zakhysnykiv-skilky-yikh-mozhe-perebuvaty-v-poloni-ta-v-yakykh-umovakh-utrymuiutsia-poloneni-rozpovila-rozsliduvachka

Україні вдалося повернути ще 95 захисників. Скільки їх може перебувати в полоні та в яких умовах утримуються полонені – розповіла розслідувачка

 • 102324 переглядiв

Сьогодні завдяки посередницьким зусиллям Об'єднаних Арабських Еміратів з російського полону було звільнено ще 95 українських захисників, серед яких військовослужбовці, члени Національної гвардії та прикордонники, таким чином, загальна кількість українців, звільнених з російського полону з початку повномасштабного вторгнення, сягнула 3405, хоча точна кількість тих, хто досі перебуває у полоні, залишається невідомою через непрозорість дій росії.

Сьогодні, 17 липня, ще 95 захисників було звільнено з російського полону, серед яких військовослужбовці, члени Національної гвардії та прикордонники. Журналістка-розслідувачка Медійної ініціативи за права людини Марія Климик у коментарі УНН розповіла, скільки ще в російському полоні може перебувати українських військових, де та в яких умовах вони можуть утримуватися.

Деталі

Сьогодні ще 95 українських захисників, серед яких військовослужбовці, члени Національної гвардії та прикордонники, були звільнені з російського полону завдяки посередницьким зусиллям Об'єднаних Арабських Еміратів. Президент України Володимир Зеленський зазначив - шукаємо кожного, хто може бути в полон.

Загалом з російського полону вдалося повернути 3405 наших людей від початку повномасштабного вторгнення, однак скільки ще може перебувати в ньому українських захисників достеменно невідомо.

Шукаємо кожного, хто може бути в полоні: Зеленський про повернення 95 захисників17.07.24, 15:36

Як розповіла УНН Климик, конкретну цифру, скільки ще українських військових може перебувати в полоні, ніхто не знає, адже існує проблема, що росія приховує взагалі будь-які дані про тих, кого тримає в полоні, тож підрахувати практично неможливо.

Через те, що рф не надає даних щодо полонених, то більшість військовослужбовців числяться безвісти зниклими, але насправді вони можуть перебувати в полоні.

"За останніми даними, які озвучували наші посадовці, це близько 37 тис. Туди входять як військові, так і цивільні. Оскільки росія не дає жодних даних про те, кого вона бере в полон і кого тримає в полоні - ми не можемо зрозуміти, вирахувати точну цифру тих, хто із зниклих безвісти знаходиться в полоні, оскільки у нас немає такої інформації", - розповіла Климик.

Розслідувачі можуть тільки здогадуватися, скільки українських військових може бути в полоні. А також дізнаватися від людей, які вже звільнилися з полону. 

"Ми дізнаємося лише коли хтось звільняється з полону. Під час обмінів. Лише вони на даний час є такою можливістю хоча б приблизно розуміти по кількості людей, які перебувають в місцях утримання, але останнім часом, якщо десь на початку людей звільняли з різних місць утримання, то зараз ми бачимо, що зазвичай це якісь 2-3 колонії. Відповідно, ми можемо приблизно уявляти. Наприклад, колонія розрахована за офіційними даними на близько 1 тис. людей і полонені говорять, що за їхніми підрахунками колонія була повністю заповнена. У деяких колоніях, наприклад, мають 800 місць для утримання, а в камерах, які розраховані на 4 осіб, утримувалося - 8", - додає Климик.

Де можуть утримуватися українські військові

Українські полонені можуть утримуватися як на окупованих територіях, так і на території рф.

"Дуже багато в нас є місць утримання на самій території тимчасово окупованій - це Донецька, Луганська області в основному. Це Горлівка - колонія №4. Кіровська виправна колонія №33, Макіївська колонія, куди досить часто переправляють саме тих, кого засудили. У Луганській області - це Свердловська та Суходольська колонії. Також деякий час використовувалися приміщення колишньої взуттєвої фабрики в Первомайську. Її використовували як місце утримання. Є багато СІЗО на тимчасово окупованих територіях в Запорізькій та Херсонській областях, а ще у Маріуполі. Також нам відомо, що використовується як місце утримання також в Чонгарі", - зазначає Климик.

Однак, за її словами, на території рф у колоніях звільнили багато місць, щоб утримувати українських військовополонених в областях, які знаходяться біля кордону з Україною - ростовській та бєлгородській. Також відомо, що полонених перевозять углиб росії - республіка мордовія, оренбурзька смоленська, тверська, воронезька, володимирська, іванівська області.

Лубінець: в росії більше ніж 400 жінок перебувають у статусі військовополонених09.07.24, 12:06

"Фактично в кожній області росії можна знайти якесь місце, яке вони використовують для утримання українських військовополонених. Для тих кого засуджують виділяють такі спецмісця... Є таке місце утримання, яке називається "Чорний дельфін", в оренбурзькій області, де сидять засуджені до довічного ув’язнення російські злочинці, але туди також привозять засуджених українських військовополонених. Фактично,  використовують кожну колонію, кожне місце утримання. росіяни можуть звільняти повністю все місце утримання для військовополонених, а можуть ділити його на частини: в одній частині утримуються українські військовополонені, а в іншій - місцеві зеки", - додає розслідувач.

Також вона наголошує, що ставлення до полонених в місцях утримання на тимчасово окупованих територіях в Україні набагато м’якші, ніж в колоніях та СІЗО на території росії.

Журналістка пов’язує це з тим, що на окупованих територіях залишається багато українців. Однак, за її словами, звільнені з полону говорять, що на окупованих територіях в колоніях працює і досить багато росіян, яких відправляють у відрядження.

"На початку там були і побиття, і жахливе ставлення, але згодом воно трошки внормувалося. Там колонії барачного типу. У людей є внутрішні дворики, де вони можуть гуляти. У них є можливість хоча б чимось себе зайняти. Робити якусь роботу. Це не завжди примусово. Людина може погодитися, а може не погодитися. Але там також є такі місця, як дисциплінарні ізолятори, то якщо ти потрапляєш туди, то там уже умови набагато жорстокіші. Ти міг навіть нічого не зробити на бараках, але тебе просто заради розваги можуть перевести в дисциплінарний ізолятор і там вже умови набагато жорстокіші, ніж на бараках", - наголошує Климик.

Однак, коли людина потрапляє на територію росії, то там вже ставлення абсолютно відрізняється від того, що було на початку в Оленівці, чи в тій же Горлівці. По факту кожне місце є жахливим, тому що там не надають медичну допомогу, як це повинно бути.

Вона зазнає, що в російських колоніях жахливі умови щодо утримання, тому що це місця для саме ув’язнених за якісь військові злочини, але там утримують військовополонених. Тобто, для них мали би бути створені спеціальні табори, як це мало би бути за Женевськими конвенціями. Це звичайні СІЗО, це звичайні колонії.

"У кожному місці утримання є дуже погана ситуація з харчуванням. Ми це бачимо по тому, в якому стані повертаються наші звільнені з полону військові. Наскільки вони худнуть", - додає розслідувач.

Вона додає, що одна з колоній, де жорсткі умови, це колонія в республіці мордовія - виправна колонія №10.

"Їх змушують цілими днями просто стояти. У камерах жахливі умови, жахливе ставлення. Застосовують постійно електрошокер, не надають медичну допомогу. Це зумовлюється тим, що в кожній колонії працює місцева охорона і є прикомандировані з різних областей. І дуже часто буває так, що вони змінюються кожні три тижні, і можуть приїхати цілком адекватні, які можуть не бути надто жорстокими, можуть по мінімуму застосовувати фізичну силу. А можуть приїхати настільки жорстокі, що всі ці три тижні поки триває їх зміна, умови в цій колонії просто нестерпні. І знущаються просто над усіма", - розповіла Климик.

За її словами, аналізуючи свідчення військових з різних бригад, в місцях утримання, де перебувають морпіхи з Маріуполя, до них найжахливіше ставлення. Тобто, всі захисники Маріуполя, азовці, 36 бригада морської піхоти, 501 батальйон. До них таке більш найжорстокіше ставлення, ніж до військових з інших бригад. Але це також не є сталим фактом.

"Ставлення до всіх однакове, але до військових з Маріуполя є трошки упереджене ставлення, оскільки росія їх намагається звинуватити в тому, що саме вони знущалися над цивільним населенням, що вони вбивали цивільне населення. Так вони намагаються злочини російської армії перекласти на українських військових", - додає журналістка.

Судилища над військовими

"Ми намагаємося відслідковувати всі судові вироки, які проводять стосовно наших військовослужбовців. За нашими підрахунками це десь близько 350 справ. Але останнім часом цих судових вироків стає більше. Якщо раніше вироки виносили представникам 36 бригади і "Азову", то зараз, оскільки вони оголосили "Айдар" також терористичною організацією, то всіх представників "Айдару", навіть тих, хто колись служив в "Айдарі", їх також судять за участь в тероризмі", - додає Климик.

Відповідаючи на питання, за які злочини найчастіше судять українських військових, вона відповіла, що "зазвичай судять наших військових за участь в "терористичній організації", "протидію спеціальній військовій операції" і "вбивство цивільного населення".

рф відкрила кримінальні справи проти понад 600 полонених українців - ЗМІ16.07.24, 21:57

Популярні

Новини по темі