ukraina-ta-yebrr-obhovoryly-rozshyrennia-spivpratsi-dlia-zaluchennia-investytsii-ta-finansuvannia-enerhetychnykh-proektiv

Україна та ЄБРР обговорили розширення співпраці для залучення інвестицій та фінансування енергетичних проектів

 • 10727 переглядiв

Міністерство економіки обговорило розширення співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку з метою залучення додаткових ресурсів для України, зокрема для проектів в енергетичному секторі, посилення страхування воєнних ризиків, збільшення фінансових інструментів, а також підтримку ініціатив з розмінування та інвестування.

Мінекономіки обговорило пріоритети співпраці Європейським банком реконструкції і розвитку, що включає ініціативи для стимулювання залучення інвестицій в Україну та можливості з розширення портфелю Банку в секторі енергетики. Про це УНН повідомляє з посиланням на Міністерство економіки України.

Деталі

Співпрацю з ЄБРР обговорили 15 липня під час зустрічі першого заступника міністра економіки Олексія Соболева з делегацією ЄБРР на чолі з керуючим директором ЄБРР в Україні та Молдові Арвідом Тюркнером.

Уряд вдячний ЄБРР за підтримку економічних реформ та проектів з відновлення і розвитку України. Ми зацікавлені у подальшому розширенні нашої співпраці для залучення додаткових ресурсів в країну, зокрема для втілення проектів у енергетичній сфері, що є пріоритетом уряду. Серед ключових напрямів співпраці – посилення роботи щодо страхування від військових ризиків, збільшення різноманітності доступних фінансових інструментів, включаючи для розвитку ринку гуманітарного розмінування та залучення міжнародних інвестицій в Україну

- зазначив Олексій Соболев.

Сторони обговорили співробітництво в рамках Ukraine Investment Framework, другого компоненту програми фінансової підтримки від ЄС Ukraine Facility. Зокрема, в результаті підписання Банком угод про фінансування та попереднє фінансування під час конференції з відновлення України (URC) у Берліні 11-12 червня ЄБРР розширив доступний обсягу фінансування в Україні під час війни до 4,5 млрд євро.

Також  Мінекономіки працює над централізованою підтримкою бізнесу, і, в тому числі, приватного сектору та наприкінці липня випустить Посібник – покрокові інструкції щодо доступних інструментів фінансування (проектне фінансування, банківське кредитування, інструменти розподілу ризиків, доступні гранти та технічна допомога) для усіх типів бізнесу, а також усі необхідні контакти з міжнародними організаціями, українськими підприємствами та потенційними новими бізнесами на ринку.

Сторони також обговорили співпрацю в рамках створення Project Preparation Facility, над запуском якого працює уряд для збільшення кількості готових для залучення фінансування проектів. Це дозволить збільшити кількість проектів, яким буде доступно в тому числі фінансування від ЄБРР та інших МФО, що вже стали партнерами в програмі Ukraine Facility.

Бельгія профінансує проекти з відбудови в Україні на 150 млн євро: підписали угоду17.07.24, 13:53

Популярні

Новини по темі