ukenru
ukraina-otrymaie-vid-nimtsiv-hrant-u-50-mln-yevro-dlia-refinansuvannia-prohramy-dostupni-kredyty-5-7-9percent-minfnin

Україна отримає від німців грант у 50 млн євро для рефінансування програми «Доступні кредити 5-7-9%» – Мінфнін

 • 27262 переглядiв

Німецький банк KfW надасть Україні 50 мільйонів євро на рефінансування програми "Доступні кредити 5-7-9%" для малого бізнесу, посилюючи фінансову підтримку у воєнний час.

Німецька кредитна установа для відбудови (KfW) надасть Україні кредит на 50 млн євро. Ці кошти спрямують на рефінансування Програми "Доступні кредити 5-7-9%", що дозволить відшкодувати витрати на компенсацію процентної ставки за кредитами для малого і середнього бізнесу України. Про укладення угоди повідомили у пресслужбі Міністерства фінансів, передає УНН.

"Робота підприємств є важливою складовою фінансової стабільності та економічної безпеки України в умовах війни. 50 млн євро грантових коштів KfW стануть вагомим внеском в удосконалення діючих програм фінансової підтримки бізнесу. Кошти будуть спрямовані на рефінансування витрат за Програмою "Доступні кредити 5-7-9%", що дозволить й надалі забезпечувати доступ малому і середньому бізнесу до пільгового кредитування".

– наголосив очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Деталі

Міністр фінансів подякував німецьким урядовцям за співпрацю і системну підтримку України.

У заході окрім представників KfW і керівництва українського Мініфіну також взяла участь керівниця штабу по Україні Федерального міністерства економічного розвитку та співробітництва (BMZ) Ульріке Хопп-Нішанка та виконавчий директор Фонду розвитку підприємництва (ФРП) Андрій Гапон.

Сергій Марченко зазначив, що ФРП нині є ключовою інституцією з доступного фінансування для українського бізнесу, спрямованого на відновлення та розвиток підприємництва в умовах воєнного стану.

"Минулого року KfW надав 150 млн євро для програми 5-7-9, а тепер ми з задоволенням розширюємо підтримку на додаткові 50 млн євро. Ці кошти є важливою складовою німецько-українського співробітництва задля розвитку, загальна сума якого лише у 2023 році склала більше ніж 600 млн. євро".

- зазначила керівниця штабу BMZ по Україні Ульріке Хопп-Нішанка.

На зустрічі сторони обговорили механізми реалізації програми Ukraine Facility, двосторонню співпрацю Урядів України та Німеччини у рамках проектів Німецького товариства  міжнародного співробітництва (GIZ) та подальші спільні кроки щодо підготовки міжурядової Рамкової угоди про фінансову співпрацю.

Обидві сторони також наголосили на важливості напрацювання і впровадження механізмів аби реалізувати ці проєкти. Українці зі свого боку запевнили, що наш Уряд максимально зацікавлений у прозорості надходження та реалізації коштів від партнерів.

Тетяна Салганік

Економіка