ukraina-bula-i-zalyshaietsia-aktyvnym-uchasnykom-protsesu-prydnistrovskoho-vrehuliuvannia-mzs-ukrainy

Україна була і залишається активним учасником процесу придністровського врегулювання - МЗС України

 • 88423 переглядiв

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив про активну участь України у процесі придністровського врегулювання. Україна підтримує мирне вирішення конфлікту з повагою до суверенітету і територіальної цілісності Молдови.

Міністр закордонних справ України, Дмитро Кулеба заявив, що Україна активно сприяє стабілізації ситуації в цьому регіоні та підтримує мирне вирішення конфлікту з повагою до суверенітету і територіальної цілісності Молдови. Про це він розповів в інтерв’ю молдавському виданню NewsMaker, пише УНН.

Україна була і залишається активним учасником процесу придністровського врегулювання. Як і інші його учасники, уповноважений представник України проводить консультації як із представниками зазначеного процесу, за винятком країни агресора - росії, так і зі сторонами конфлікту - Кишиневом і Тирасполем,

- каже Кулеба.

Він підкреслив, що Україна докладатиме всіх зусиль для забезпечення стабільності в Придністров'ї та сприятиме продуктивному діалогу між Кишиневом та Тирасполем. Він також зазначив, що існує ефективна співпраця з Молдовою щодо питань, пов’язаних з Придністровським регіоном.

Підтримуючи позицію Республіки Молдова в процесі придністровського врегулювання, Україна виступає за мирне розв'язання конфлікту на Дністрі зі збереженням суверенітету і територіальної цілісності Молдови в рамках її міжнародно визнаних кордонів. Придністров'я - це Молдова, і альтернатив цьому немає і не може бути. рф дискредитувала себе, як країна посередник і гарант у переговорному процесі з питань придністровського врегулювання в міжнародному форматі "5+2". Розпочавши війну проти України, росія порушила міжнародне право, правила і принципи, у зв'язку з чим ми не бачимо можливим продовження переговорів у згаданому міжнародному форматі за участю країни-агресора

- каже Глава МЗС.

Кулеба висловив думку, що присутність росії у переговорному форматі "5+2" робить його неефективним. Він вважає, що на даному етапі найбільш ефективним методом є проведення діалогу в форматі "1+1", тобто безпосередні переговори між Кишиневом і Тирасполем.

Кулеба також зазначив, що Україна продовжуватиме підтримувати молдовську сторону у досягненні основної мети переговорів - реінтеграції країни. Одночасно, він підкреслив, що неефективність формату "5+2" вимагає його оновлення.

На його думку, з урахуванням початку переговорного процесу щодо вступу Молдови та України до Європейського Союзу, придністровське врегулювання повинно стати питанням європейського порядку денного, зокрема - у сфері безпеки.

Ми також бачимо, як росія намагається використовувати Гагаузію у своїх політичних іграх. У цьому контексті приклад Придністровського регіону показовий. росія ніколи не думає про простих людей, вони їй байдужі. Її цікавить конфлікт, розруха і вразливість людей. москва просто хоче використовувати окремі регіони і людей з метою дестабілізації сусідніх країн. Усе це ми вже багато разів бачили і в Молдові, і в Україні, і в Грузії. Важливо, щоб усі розуміли справжні наміри Москви і не дали використати себе в її брудній грі. Стабільність і процвітання для всіх молдавських регіонів можливі тільки в рамках однієї успішної та європейської держави Республіки Молдова,

- додав він.

Нагадаємо

росія намагалась використати невизнане Придністров'я і Гагаузію, щоб проводити гібридні операції для дестабілізації ситуації в Молдові напередодні переговорів про вступ до ЄС та президентських виборів.

Популярні

Новини по темі

Яхта Медведчука перебуває під арештом – Офіс Генпрокурора

 • 36970 переглядiв