ukenru
ukrai-na-zaklikaye-do-vidnovlennya-ta-zberezhennya-istorichnoi-pamyati-pro-tragediyu-u-babinomu-yaru

Україна закликає до відновлення та збереження історичної пам’яті про трагедію у Бабиному Яру

 • 13609 переглядiв

КИЇВ. 29 вересня. УНН. Україна закликає міжнародне співтовариство до науково обґрунтованого та політично незалежного відновлення та збереження історичної пам’яті про трагедію у Бабиному Яру. Про це йдеться у коментарі МЗС України до дня 79-х роковин трагедії у Бабиному Яру, передає УНН.

"Сьогодні Україна разом з усім світом вшановує пам’ять десятків тисяч жертв, розстріляних нацистами у Бабиному Яру", - зазначили у міністерстві.

У МЗС підкреслили, що лише протягом 29-30 вересня 1941 року тут було знищено майже 34 тисячі чоловіків, жінок та дітей - лише через те, що вони були євреями. Страти тривали до звільнення міста у 1943 році, їх численними жертвами стали також українці, роми, люди інших національностей, які боролися проти окупантів чи просто підлягали знищенню, наголошують у відомстві.

"Ця спільна для українського та єврейського народів трагедія – скорботний символ Голокосту, свідчення антигуманності тоталітарних режимів. Нацистський режим вбив тисячі невинних людей, радянський режим наполегливо вбивав пам’ять про ці жертви. Зокрема у повоєнну добу радянська влада послідовно провадила антисемітські кампанії та цілеспрямовано знищувала не лише пам’ять про трагедію, але й саме місце страти. Переслідували навіть тих, хто намагався вшановувати жертв Голокосту", - йдеться у коментарі.

Водночас, зазначають дипломати, приховати правду було неможливо, завдяки людській пам’яті та неоціненному внеску свідків і дослідників трагедія Бабиного Яру зайняла належне місце у світовій історії.

"Україна закликає міжнародне співтовариство до об’єднання задля збереження і утвердження загальнолюдських цінностей, запобігання дискримінації людини за будь-якими ознаками, запобігання повторенню подібних злочинів, а також – до науково обґрунтованого та політично незалежного відновлення та збереження історичної пам’яті про трагедію у Бабиному Яру", - йдеться у коментарі МЗС.

Нагадаємо, сьогодні, 29 вересня, в Україні вшановують пам'ять жертв трагедії Бабиного Яру.

Українські Національні Новини

Суспільство