ugrupovuvannya-islamska-derzhava-pidtverdila-smert-svogo-lidera-i-uzhe-naznachili-yogo-zaminu

Угруповування "Ісламська держава" підтвердило смерть свого лідера і уже назначило його заміну

 • 306086 переглядiв

КИЇВ. 4 серпня. УНН. У четвер "Ісламська держава" підтвердила смерть свого лідера Абу аль-Хусейна аль-Хусейні аль-Курайші і назвала його наступника, повідомив речник угруповання в недатованому записі, опублікованому на його Telegram-каналі, повідомляє УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Це стало першим офіційним повідомленням бойовиків про Абу Хусейна аль-Хусейні аль-Курайші після того, як у квітні президент Туреччини Тайіп Ердоган заявив, що турецькі спецслужби ліквідували його в Сирії. Ердоган заявив, що турецька національна розвідувальна організація переслідувала Курайші протягом тривалого часу.

Наступником вбитого президента оголосили Абу Хафс аль-Хашимі аль-Курайші.

За словами речника, колишній президент був убитий під час перестрілки з "Хайят Тахрір аль-Шам" (ХТШ), головним ісламістським угрупуванням, яке утримує останній бастіон опозиції на північному заході Сирії.

«Шейх (Курайші), нехай Бог змилується над ним, був убитий після того, як вони (ХТШ) спробували взяти його в полон. Він бився з ними зі зброєю в руках, поки не помер від ран"», - сказав речник, звинувативши конкуруюче ісламістське угрупування в тому, що вони діють як агенти турецької розвідки.

Додамо

"Ісламська держава", інша гілка організації, яка колись керувала третиною Іраку та Сирії, не повідомила жодних подробиць про нового лідера.

Рух досяг свого піку в 2014 році, коли його тодішній голова Абу Бакр аль-Багдаді оголосив територію, яку він контролював, халіфатом.

Він був відкинутий противниками в обох країнах, включно з коаліцією на чолі з США, а Багдаді був убитий під час військової операції США в Сирії в 2019 році.

Абу Хусейн аль-Хусейні аль-Курайші прийшов до влади в листопаді 2022 року після того, як його попередника було вбито також у Сирії.

Бойовики "Ісламської держави" продовжують здійснювати повстанські напади як у Сирії, так і в Іраку. Тисячі бойовиків, що залишилися, останніми роками здебільшого переховуються у віддалених внутрішніх районах обох країн, хоча вони все ще здатні здійснювати напади з нальоту і втечі.

Коаліція на чолі з США разом з альянсом під проводом курдів, відомим як Сирійські демократичні сили, все ще здійснює рейди проти Ісламської держави в Сирії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США завдали удару по Сирії: загинув ватажок ІДІЛ Усам аль-Мухаджира

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Авдіївка зранку зазнала ракетного удару ворога

     • 261460 переглядiв