ukenru
ugoda-bude-yes-vvede-naftove-embargo-proti-rf-do-kintsya-travnya

"Угода буде": ЄС введе нафтове ембарго проти рф до кінця травня

 • 118328 переглядiв

КИЇВ. 13 травня. УНН. Європейський Союз як і раніше прагне узгодити поетапне ембарго на російську нафту цього місяця, незважаючи на побоювання щодо поставок у Східну Європу, заявили Reuters в п'ятницю четверо дипломатів і чиновників, передає УНН. Вони відкинули пропозиції щодо затримки або пом'якшення ембарго.

Залежність від російської нафти в Болгарії, Чехії, Угорщині та Словаччині створює найбільшу перешкоду для угоди про ембарго, яку Європейська комісія, виконавчий орган ЄС, запропонувала на початку травня у відповідь на вторгнення росії в Україну 24 лютого.

Деталі

Однак дипломати та чиновники заявили, що налаштовані оптимістично щодо угоди.

Президент Комісії Урсула фон дер Ляєн намагається переконати прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, найбільшого критика запропонованого ембарго.

"Угода буде", - сказав високопоставлений дипломат ЄС, зазначивши, що існує гнучкість у запропонованому переході та рівнях інвестицій для країн, які покладаються на російську нафту, яким потрібно буде знайти інші джерела постачання.

Другий високопоставлений дипломат сказав, що домовленість можлива вже в понеділок, коли міністри закордонних справ ЄС зустрінуться в Брюсселі, після технічних переговорів, які очікуються на вихідних.

Третій дипломат заявив, що є ймовірність досягнення угоди пізніше цього тижня.

"Це буде вирішуватися на найвищому політичному рівні, між Будапештом і Брюсселем. Я оптиміст", - додав він.

Контекст

У той час як більшість країн ЄС готові повністю запровадити російське нафтове ембарго до кінця року, Угорщина вже отримала відсрочку до кінця 2024 року, як і Словаччина, а Чехія – до середини 2024 року.

Очікується, що на додаток до заборони на нафту ще більше росіян, наближених до президента путіна, потраплять у санкційний список у тому самому пакеті, шостому з початку війни в Україні, яку Москва називає "спеціальною військовою операцією".

Додамо

Очікується, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликає до додаткових економічних санкцій, більше зброї та фінансової підтримки, коли він приєднається до своїх колег з ЄС у понеділок.

Українські Національні Новини

Новини Світу