ukenru
udar-po-naftovikh-dokhodakh-putina-yes-pogodiv-stelyu-tsin-na-naftu-u-novomu-paketi-sanktsiy-proti-rf

Удар по нафтових доходах путіна: ЄС погодив стелю цін на нафту у новому пакеті санкцій проти рф

 • 199863 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Посли ЄС, за словами семи європейських дипломатів, досягли домовленості щодо нових санкцій проти війни володимира путіна з Україною, включаючи обмеження цін при продажі російської нафти. Остаточні деталі угоди, яка вдарить по нафтових доходах путіна, мають бути викладені у письмовій формі у середу, повідомляє Politico, пише УНН.

Деталі

"Обриси угоди у вівторок були узгоджені на зустрічі послів, які, як очікується, схвалять остаточну версію тексту в середу", заявили дипломати, яких цитує видання.

Проект заходів передбачає правову основу стелі цін, яку раніше було погоджено країнами G7. Поки що немає рішення про фактичну ціну чи ціновий діапазон майбутнього обмеження, хоча США припустили, що це відбудеться протягом кількох тижнів, пише видання.

Мальта, Греція та Кіпр, чий танкерний флот перевозить більшу частину російської нафти, були стурбовані впливом обмеження цін на нафту на їхні судноплавні галузі. Це призвело до деяких поступок цим країнам, відповідно до чернетки тексту від понеділка, з яким ознайомилося видання.

Новий пакет санкцій, як вказано, також спрямовано на те, щоб завдати удару по російській сталеливарній промисловості та позбавити кремлівських військових ключових технологій. Він включає додаткові заходи проти осіб, які допомагають президенту рф володимиру путіну у воєнних діях. Він також забороняє громадянам ЄС бути членами рад директорів російських державних підприємств.

Враховуючи напруженість та труднощі у минулому, зокрема, позицію Угорщини, яка очолила опозицію планам повної заборони на імпорт російської нафти, деякі дипломати зберігали обережність навіть після того, як у вівторок було досягнуто усної угоди. Один сказав, що залишається "обмежена" можливість того, що угода все ще може бути розірвана, тоді як інший сказав, що попередня угода "має бути" завершена в середу вранці.

Посли ЄС прагнули укласти угоду щодо пакету санкцій не пізніше, ніж у середу. Вони не хотіли, щоб внутрішні дискусії затьмарили зустріч європейських лідерів, яка пройде у Празі у четвер та п'ятницю.

Доповнення

Пакет, що є 8-м раундом санкцій проти москви, був запропонований президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн минулого тижня після того, як російський президент пригрозив застосувати ядерну зброю і мобілізував сотні тисяч резервістів, відзначає видання.

Так, ЄС працює над тим, щоб змусити путіна "заплатити" за ескалацію свого вторгнення, яке включало проведення фіктивних "референдумів" з метою анексії чотирьох областей України.

З того часу, як у лютому почалося вторгнення, військова скарбниця кремля наповнювалася за рахунок продажу викопного палива до Європи на десятки мільярдів євро, хоча уряди країн ЄС активізували зусилля щодо відмови від російських енергоносіїв, зауважує видання.

Заборона на імпорт більшої частини нафти з росії набуде чинності у грудні, і останній план санкцій ґрунтується на цих заходах. Імпорт вугілля вже припинено, а постачання газу з росії до Європи серйозно скорочено — спочатку через силові ігри путіна, а потім через саботаж двох підводних газопроводів "Північний потік".

Перед європейськими лідерами завдання полягало в тому, щоб знайти нові способи націлювання на доходи москви від енергетики, уникаючи при цьому ризику дефіциту, різкого зростання цін та можливих відключень електрики вдома цієї зими.

Українські Національні Новини

Економіка