ucheni-ziasuvaly-shcho-antarktychni-pinhviny-zasynaiut-10-tysiach-raziv-na-den

Учені з'ясували, що антарктичні пінгвіни засинають 10 тисяч разів на день

 • 29618 переглядiв

Дослідники виявили, що антарктичні пінгвіни на острові Кінг-Джордж сплять короткими митями понад 10 000 разів на день, щоб постійно охороняти свої гнізда, не занурюючись у глибокий сон. Цей фрагментарний режим сну відстежили за допомогою електроенцефалограми та відеозапису.

Учені, які вивчають птахів на острові Кінг Джордж в Антарктиді, виявили, що арктичні пінгвіни дрімають понад 10 000 разів на день, що дозволяє їм постійно стежити за своїми гніздами на день, що дозволяє їм постійно стежити за своїми гніздами, захищаючи яйця і пташенят від хижаків. Про це йдеться у статті видання techinsider, повідомляє УНН.

Загалом птахи можуть дрімати 11 годин на день, жодного разу не разу не впадаючи в безперервний сон.

Раніше вчені вже вивчали птахів у неволі і помітили у них фрагментарний сон, який назвали "сонливістю".  Під час останнього дослідження експерти виявили, що цей фрагментарний сон зберігався протягом усього дня, показуючи, що пінгвіни не занурюються в глибокий сон.

У рамках нової роботи пінгвінів вивчали в дикій природі, використовуючи моніторинг електроенцефалограми та безперервну відеозйомку. О мікросон свідчила активність мозку, пов'язана зі сном, і закриття очей. Вчені також відзначили невелике збільшення глибини сну близько полудня, коли ризик нападу хижаків мінімальний.

Дослідження показали, що деякі види тварин зазвичай сплять дуже мало і, здається, без негативних наслідків. Саванні слони сплять в середньому по дві години на день, і в основному стоячи. Іноді вони обходилися без сну по 48 годин.

Великі фрегати можуть місяцями перебувати в польоті під час океанських міграцій. У цей період вони можуть спати менше години на добу, продовжуючи займатися навігацією і полюванням. Коли вони повертаються в гніздо, то відсипаються, дрімаючи майже по 13 годин на добу.

Цікаво, що в деяких випадках існують статеві відмінності, наприклад, самцям плодових мушок потрібно більше 10 годин сну на добу, тоді як самки прекрасно обходяться чотирма.

Лілія Подоляк

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    У МАГАТЕ відреагували на 8 блекаут на Запорізькій АЕС

     • 36592 переглядiв