ukenru
u-yes-shukayut-spilniy-pidkhid-dlya-podolannya-energetichnoyi-krizi-zyavilisya-novi-propozitsiyi

У ЄС шукають спільний підхід для подолання енергетичної кризи: з'явилися нові пропозиції

 • 143567 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Міністри енергетики ЄС зустрінуться в Брюсселі в п'ятницю, 30 вересня, щоб обговорити надзвичайні заходи, представлені 14 вересня, для подолання енергетичної кризи, яка охопила континент - до того часу триватимуть переговори для пошуку точок дотику, пише Euractiv, інформує УНН.

Деталі

Наразі запропоновані заходи, як вказано, включають стелю на доходи в 180 євро за мегават-годину при виробництві дешевої електроенергії та збір обсягом 33% з прибутку компаній, що працюють на викопному паливі, понад звичайний рівень. Ідея полягає в тому, щоб перенаправити ці доходи, щоб захистити вразливих споживачів та інвестувати в екологічно чисті технології.

Але хоч пропозиція і була спрямована на створення єдиного підходу по всій Європі, Брюссель залишив столицям ЄС простір для маневру для реалізації заходів, включаючи збереження існуючих обмежень та запровадження нових, пише видання.

Тепер поправки, підготовлені Чеською Республікою, яка нині головує у Раді ЄС, можуть дати ще більше можливостей для розбіжностей між країнами ЄС, відзначає видання.

Нові підготовлені поправки, пише видання, включають дозвіл країнам «встановлювати певну стелю» доходів від кам'яного вугілля, встановлювати більш високу стелю доходів для виробників з інвестиційними та експлуатаційними витратами, «вище загальносоюзної стелі», і звільняти виробництво енергії, використовувану в години пік, від статусу «постачальника останньої надії».

Поряд із цими змінами, понад 15 країн, як і раніше, «шукають більше простору в різних частинах трьох пропозицій, щоб врахувати вже вжиті національні заходи», за словами дипломата ЄС після засідання робочої групи у понеділок.

Очікується, що Чехія, яка головує в ЄС, опублікує третю редакцію у вівторок перед подальшими переговорами між країнами ЄС у середу і, можливо, у четвер, у той час, як країни борються за те, щоб знайти точки дотику.

Але енергетичні компанії та оглядачі енергетичного ринку стурбовані тим, що ці розбіжності вб'ють єдиний підхід, передбачений Єврокомісією, створивши спотворення на ринку та підірвавши довіру інвесторів.

У пропозиції Єврокомісії навіть наголошується на небезпеці наявності «неузгоджених обмежень», які «можуть призвести до значних перекосів між виробниками в Союзі, на тлі того, як виробники конкурують у масштабах усього ЄС на об'єднаному ринку електроенергії».

Міністри енергетики країн ЄС зустрінуться в п'ятницю з надією схвалити плани, але попереду ще багато роботи, щоб досягти спільного підходу, відзначає видання.

Доповнення

ЄС проведе екстрений саміт щодо енергетики 30 вересня - планують ухвалити заходи щодо зниження цін на газ і електроенергію.

Українські Національні Новини

Економіка