u-yes-domovylysia-znyzyty-spozhyvannia-enerhii-v-budivelnomu-sektori

У ЄС домовилися знизити споживання енергії в будівельному секторі

 • 31644 переглядiв

У Брюсселі прийнято рішення реформувати Директиву щодо будівельного сектору, маючи на меті зробити всі нові будівлі кліматично нейтральними до 2030 року, запропонувати середнє скорочення енергоспоживання в будівлях на 16% до 2030 року та на 20-22% до 2035 року.

Учасники переговорів з Європейського парламенту та держав ЄС домовилися про скорочення споживання енергії в житлових будинках упродовж наступних років. Зокрема запроваджується реформа так званої Директиви про будівлі, яка передбачає, що з 2030 року всі нові будівлі, а з 2050 року всі інші будівлі в Євросоюзі - повинні бути кліматично нейтральними.
Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Європарламенту та Süddeutsche Zeitung.

Деталі

Учасники переговорів ЄС узгодили нову вимогу до енергоефективності будівель, згідно з якою до 2050 року всі будівлі в Євросоюзі повинні бути кліматично нейтральними. Зараз діє проміжний статус: учасники переговорів від Європарламенту та країн ЄС домовилися про посилення вимог до енергоефективності будівель. Зокрема, очікується, що енергоспоживання житлових будинків знизиться в середньому на 16 відсотків до 2030 року та на 20-22 відсотки до 2035 року. Відповідно до інформації, не буде жодних індивідуальних зобов'язань щодо модернізації приватних будинків, але будинки з найгіршою енергоефективністю повинні були бути реконструйовані.

Проект викликав неоднозначне обговорення, в тому числі через можливу високу вартість для домовласників. Наприклад, асоціація власників Haus & Grund попередила про різку втрату вартості у старих будівлях. Однак комісія ЄС підкреслила, що завдяки меншому споживанню енергії ремонт окупається в довгостроковій перспективі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міненерго веде перемовини з інвесторами із США, щодо виробництва енергетичного обладнання

Доповнення

Угода наразі передбачає лише загальну мету скорочення середнього енергоспоживання в будівельному секторі. Хоча основна увага приділяється найгірше відремонтованим будівлям: 16 відсотків найгірше відремонтованих будівель мають бути відремонтовані до 2033 року. Існує також зобов'язання встановлювати сонячні системи, якщо це технічно та економічно можливо. Системи опалення, що працюють на викопних видах палива, також мають бути замінені до 2040 року, а з 2025 року, наприклад, встановлення газового або нафтового опалення може більше не субсидуватися.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Європейці цінують членство в ЄС та все більше цікавляться виборами до Європарламенту - опитування

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Армія рф 16 разів атакувала Донеччину, є поранений

     • 35308 переглядiв