u-venesueli-oholosyly-pro-pochatok-kryminalnoho-rozsliduvannia-proty-lideriv-opozytsii

У Венесуелі оголосили про початок кримінального розслідування проти лідерів опозиції

 • 13692 переглядiв

Головний прокурор Венесуели оголосив про кримінальне розслідування проти опозиційних лідерів Гонсалеса та Мачадо. Їх звинувачують у закликах до збройних сил відмовитися від підтримки Мадуро після спірних виборів.

Головний прокурор Венесуели оголосив про початок кримінального розслідування проти кандидата в президенти від опозиції Едмундо Гонсалеса та лідера опозиції Марії Коріни Мачадо у зв'язку з їхнім закликом до збройних сил відмовитися від підтримки Ніколаса Мадуро, який оголосив себе президентом. Про це УНН пише з посиланням на Associated Press.

Деталі

У заяві генерального прокурора Тарека Вільяма Сааба йдеться про те, що представники опозиції "неправдиво оголосили переможця президентських виборів, відмінного від того, кого проголосила Національна виборча рада, єдиний орган, який має на це право", і що вони відкрито підбурювали "поліцейських і військових до непокори законам".

Він вважає, що звернення опозиціонерів свідчить про ймовірне скоєння таких злочинів, як узурпація функцій, поширення неправдивої інформації з метою залякування і змови.

Додамо

Гонсалес та Мачадо виступили із закликом до збройних сил переглянути свою лояльність до Мадуро. У своєму посланні вони закликали венесуельців, члени сімей яких служать у силах безпеки, закликати своїх близьких не нападати на протестувальників і не підкорятися незаконним наказам. Вони заявили, що нададуть "гарантії" солдатам, які дотримуватимуться конституції, а також пообіцяли, що ті, хто стоїть за зловживаннями і виконує незаконні накази, не залишаться безкарними.

Влада оголосила Мадуро переможцем на виборах минулої неділі, але ще не оприлюднила результати голосування, щоб довести його перемогу. Опозиція стверджує, що зібрала дані з понад 80% з 30 тис. виборчих кабін по всій країні, які свідчать про її перемогу.

США: є переконливі докази того, що у Венесуелі опозиція перемогла02.08.24, 04:15

У суботу Мадуро оголосив, що уряд заарештував 2 тис. опозиціонерів, а на мітингу в Каракасі пообіцяв затримати ще більше людей і відправити їх до в'язниці. За даними правозахисної групи Foro Penal, що базується в Каракасі, післявиборче повстання також забрало щонайменше 11 життів.

Венесуела у вогні: що відбувається в країні після оголошення Мадуро переможцем президентських перегонів30.07.24, 14:25

І Гонсалес, колишній дипломат, і Мачадо, якому уряд заборонив балотуватися, пішли в підпілля, заявивши, що бояться, що їх заарештують або вб'ють. Мадуро та його прибічники погрожують ув'язнити їх обох.

Поки венесуельці борються з Мадуро на вулицях, на міжнародному рівні також зростає тиск на венесуельський уряд, щоб він опублікував повну інформацію про результати виборів.

ЄС не визнає перемогу Мадуро на президентських виборах у Венесуелі05.08.24, 03:45

Популярні

Новини по темі

Зеленський підписав закон щодо організації роботи судів

 • 20243 переглядiв