u-shvetsiyi-vimagayut-zmin-do-zakonodavstva-pislya-spalennya-koranu

У Швеції вимагають змін до законодавства після спалення Корану

 • 734900 переглядiв

КИЇВ. 5 липня. УНН. Центр протидії насильницькому екстремізму у Швеції висловив заклик до країни щодо внесення змін до Закону про громадський порядок з метою заборони проведення публічних заходів, таких як спалення Корану, якщо вони становлять загрозу національній безпеці. Повідомляє Еuractiv, передає УНН.

Деталі

Після акції зі спаленням Корану у шведській столиці Стокгольмі, у мусульманському світі виникло значне обурення. Зростає кількість закликів до зміни законодавства та дозволу поліції забороняти такі публічні заходи і у самій Швеції.

Один з голосів, що виступає за зміну законодавства, належить Шведському громадському суспільству проти екстремізму (CVE), урядовій ініціативі з протидії екстремізму та радикалізації в країні. Президент CVE Йонас Тролле закликає швидко змінити Закон про громадський порядок.

Закон про громадський порядок є основним законом у Швеції, спрямованим на підтримку громадського порядку, безпеки та миру в суспільстві. Він надає органам влади, включаючи поліцію, повноваження втручатися у ситуації, які становлять загрозу громадській безпеці або порушують громадський порядок, включаючи публічні зібрання, протести, запобігання насильству та розгортання заворушень у громадських місцях.

Тролле наголошує, що конституція Швеції допускає обмеження основних прав і свобод у інтересах національної безпеки. Однак Закон про громадський порядок наразі не передбачає такого обмеження.

"Конституція дозволяє відмовити у випадку загроз національній безпеці, і очевидно, що те, що зараз відбувається, становить реальну загрозу для Швеції", - зазначив Тролле.

Він також зазначив, що в інших країнах, таких як Велика Британія, Німеччина, Франція та Фінляндія, спалення Корану недопустиме, попри на високий рівень свободи висловлювання. Він вважає ситуацію в Швеції "перевіркою реальності".

Доповнення

28 червня біля головної мечеті шведської столиці було спалено Коран, що викликало дипломатичну реакцію в мусульманському світі. Шведська поліція заявила, що надала дозвіл на акцію протесту. Політики критикували спалення Корану, але також непохитно захищали право на свободу вираження думок.

Туреччина назвала це “огидним актом”. Іран "провокаційним", а Кувейт заявив, що це "небезпечний провокаційний крок". Це спровокувало протести в Ірані - протестувальники увірвалися до посольства Швеції в Багдаді.

Рада ООН з прав людини проведе невідкладне засідання для розгляду цього питання. 

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Ізраїль завершив військову операцію у Дженіні - ЗМІ

     • 588418 переглядiв

    Донеччина: росіяни поранили ще двох людей

     • 345754 переглядiв