ukenru
u-senati-ssha-aktivno-vzyalisya-za-diyalnist-baydena-molodshogo-u-kompaniyi-burisma

У Сенаті США активно взялися за діяльність Байдена-молодшого у компанії Burisma

 • 11855 переглядiв

КИЇВ. 5 березня. УНН. Старший сенатор США, республіканець Рон Джонсон погрожує за допомогою повістки запросити дані, що стосуються діяльності сина кандидата у президенти США від демократів Джо Байдена - Хантера, і його роботою в українській енергетичній компанії Burisma Holdings, пов'язаній з ексміністром екології Миколою Злочевським, передає УНН з посиланням на Politico.

У листі, наявному в розпорядженні видання, голова комітету з національної безпеки Джонсон повідомив членам комітету, що він скоро призначить робочу нараду для голосування стосовно такої повістки щодо документів, що нібито пов'язані з діяльністю Хантера Байдена в раді директорів Burisma.

Повістка передбачає запит на документи у Blue Star, пов'язаної з демократами фірми, що займається зв'язками з громадськістю. У своєму листі членам комітету Джонсон послався на урядові документи, що вказують, що фірма "прагнула використати роль Хантера Байдена як члена ради директорів Burisma, щоб отримати доступ і потенційно впливати на питання в Державному департаменті".

У разі видачі повістка стане першою в межах спільного розслідування спецкомісії з фінансовим комітетом Сенату США. Як зазначає видання, ініціатива з'явилася слідом за впевненою перемогою Байдена на виборах в Південній Кароліні в суботу і напередодні успішного "Супер-вівторка".

У своєму листі Джонсон сказав, що мічиганський сенатор Гарі Пітерс, головний демократ з комітету, заперечував проти повістки. Демократи стверджують, що немає ніяких доказів на підтримку тверджень про те, що Байден або його син зробили щось неправильне, пов'язане з роллю Хантера в раді директорів Burisma.

Пітерс сказав, що він "стурбований тим, що Сенат США і цей комітет можуть бути використані для подальшої дезінформації росіянами або іншими суб'єктами".

Повідомляється, що деякі сенатори-республіканці висловлювали аналогічні побоювання - як в приватному порядку, так і публічно.

Голова судового комітету Сенату Ліндсі Грем сказав, що сенатори повинні "дуже обережно ставитися до всього, що приходить з України проти кого-небудь".

Джонсон заявив в листі, що Blue Star Strategies і один з її колишніх консультантів, Андрій Теліженко, надали комітету деякі документи, але додав, що Теліженко було заборонено передавати частину інформації через його угоду про нерозголошення з Blue Star.

"Блокування отримання відповідних записів і будь-який член комітету, який голосує проти цієї повістки, тільки збільшують ризик "дезінформації", тому що в комітету не буде доступу до всієї відповідної інформації", - написав Джонсон.

Нагадаємо, у лютому Теліженко зустрівся з особистим адвокатом президента США Трампа Руді Джуліані, обговоривши з ним "українську змову" з демократами під час виборів.

Джонсон пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб перевірити інформацію, яку отримує комітет.

Також нагадаємо, Трамп напередодні заявив в ефірі одного з телеканалів, що кримінальна справа, яку відкрили в Україні стосовно колишнього віце-президента США Джозефа Байдена, стане однією з важливих тем під час американських передвиборчих перегонів.

Як повідомляв УНН, син колишнього віце-президента Байдена Хантер в 2014-2019 роках входив до ради директорів української газодобувної компанії Burisma, яка пов'язана з ексміністром екології Миколою Злочевським.

Байдена-старшого команда чинного президента США звинувачує в просуванні інтересів сина. Водночас, заявляється, що Хантер Байден не є фігурантом розслідувань, які так чи інакше стосуються компанії Burisma і Злочевського.

Також нагадаємо, Генеральний прокурор розповів, що Злочевський фігурує в 13 кримінальних провадженнях. Вони повинні бути передані на розслідування у НАБУ, СБУ і ДБР. Також раніше в Генпрокуратурі повідомили про долю трьох кримінальних проваджень, які розслідувалися стосовно Злочевського.

Водночас нардеп Олександр Дубінський заявив, що Burisma була одним з елементів, що пов'язують багаторічні схеми з виведення коштів з українського бюджету на рахунки американських інвестиційних фондів.

Трампа раніше звинувачували в тому, що він вимагав від Президента України Володимира Зеленського початку розслідування щодо Байдена в обмін на надання допомоги Києву. Ці звинувачення стали підставою для спроби імпічменту Трампа в Конгресі США демократами. Однак американський лідер був у підсумку виправданий.

Українські Національні Новини

Політика