u-nbu-narazi-nemaie-perepon-dlia-poslablennia-obmezhen-zaprovadzhenykh-na-pochatku-povnomasshtabnoi-viiny-ekonomist

У НБУ наразі немає перепон для послаблення обмежень, запроваджених на початку повномасштабної війни - економіст

 • 37556 переглядiв

Економіст Василь Поворозник вважає, що НБУ готовий до поступової лібералізації обмежень. Це може вирішити проблеми з конвертацією валютних кредитів і пожвавити економічну діяльність.

У Національного банку України наразі немає великих перепон для поступового послаблення обмежень, які були запроваджені на початку повномасштабного вторгнення. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив економіст Василь Поворозник.

"Наразі я не бачу великих проблем від поступової лібералізації, від відходу від введених на початку війни обмежень. Це вирішить деякі проблеми, зокрема з конвертацією валютних кредитів у національну валюту, тобто це спрямовано на вирішення проблем у діяльності окремих підприємств, для пожвавлення економічної діяльності", - вказав економіст.

Він зазначив, що заборона на конвертування валютних кредитів, в першу чергу, є проблемою для великого бізнесу.

Поворозник вважає, що НБУ наразі повністю підготовлений і зможе відреагувати на будь-які можливі наслідки лібералізації.

Додамо

Зазначимо, спілкуючись з бізнесом, останнім часом почастішали скарги на те, що з початку повномасштабного вторгнення НБУ заборонив конвертування валютних кредитів у гривні для бізнесу. Коливання курсу валюти призвели до серйозних фінансових проблем для багатьох підприємств. У результаті багато підприємців опинилися в ситуації, коли не можуть виплачувати свої зобов’язання за валютними кредитами.

Експерти у коментарях УНН зазначають, що НБУ не потрібно скасовувати вказану заборону, але варто розглянути можливість дозволити банку і клієнту в індивідуальному порядку домовлятися про доцільність конвертування валютного кредиту у гривні. Це у тому числі зменшить ризик неповернення таких позик.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників.

Валютні коливання призвели до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати весь кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі