ukenru
u-mzs-rozyasnili-ukrayintsyam-v-rf-poryadok-vklyuchennya-do-spiskiv-vibortsiv

У МЗС роз’яснили українцям в РФ порядок включення до списків виборців

 • 22074 переглядiв

КИЇВ. 11 січня. УНН. Міністерство закордонних справ України вкотре підкреслило, що п’ять виборчих дільниць з території Російської Федерації було ліквідовано для гарантування безпеки українських громадян, та розповіло про порядок включення до списків виборців. Про це повідомляє УНН, посилаючись на відповідь МЗС на інформаційний запит.

У міністерстві нагадали, що, "з метою гарантування безпеки громадян України, які постійно проживають або тимчасово перебувають на території Російської Федерації, та забезпечення їх виборчих прав" та з огляду на логістичні чинники, межі ліквідованих закордонних виборчих дільниць віднесено:

  •  при Посольстві України в Російській Федерації та при Генеральному консульстві України в Санкт-Петербурзі до закордонної виборчої дільниці при Посольстві України у Фінляндській Республіці;
  •  при Генеральному консульстві України в Ростові-на-Дону до закордонної виборчої дільниці при Посольстві України в Грузії;
  •  при Консульстві України в Єкатеринбурзі та при Консульстві України в Новосибірську до закордонної виборчої дільниці при Посольстві України в Республіці Казахстан.

"Разом з тим, громадянам України, які тимчасово перебувають в РФ та мають паспорти громадянина України (т.з. "внутрішній українській паспорт"), рекомендуємо голосувати за місцем своєї реєстрації в Україні", - підкреслили у дипвідомстві.

У МЗС нагадали також, що українцям, які постійно проживають або тимчасово перебувають за кордоном, необхідно завчасно подбати про включення до списків виборців на виборчих дільницях, на яких вони планують голосувати.

Дізнатися, чи включено виборця до Державного реєстру виборців, та перевірити, чи правильно вказано в Державному реєстрі особисті дані виборця можна за допомогою он-лайн сервісу "Особистий кабінет виборця" на веб-сторінці "Державний реєстр виборців". Для цього потрібно зареєструватися в "Особистому кабінеті виборця" і зробити відповідний запит.

Для зручності виборців та їх поінформованості про порядок включення до списків виборців за кордоном розроблено пам'ятку - алгоритм дій виборця з трьома кроками дій.

Крок 1. Списки виборців складаються на основі даних державного реєстру виборців. Перевірити включення до державного реєстру виборців та виборчу адресу можна таким чином:

  •  через інтернет (зареєструвавшись в "особистому кабінеті");
  •  у будь-який робочий день прийти із закордонним паспортом до закордонної дипломатичної установи України за місцем проживання; подати письмовий запит щодо змісту власних персональних даних у державному реєстрі.

Крок 2. Якщо дані та виборча адреса правильні:

  •  у день голосування прийти із закордонним паспортом, тимчасовим посвідченням громадянина України на закордонну виборчу дільницю за власною виборчою адресою.

Крок 3. Якщо дані та виборчу адресу вказано невірно:

  •  звернутись особисто або надіслати поштою до закордонної дипустанови України за місцем проживання для постановки на консульський облік;
  • особисто подати до закордонної дипустанови України заяву з доданої до неї документами, які підтверджують зазначені у ній відомості.

Як повідомляв УНН, раніше Центральна виборча комісія оприлюднила адреси виборчих ділянок, де зможуть проголосувати на виборах президента українці, які проживають на території Російської Федерації.

Українські Національні Новини

Політика