ukenru
u-mzs-povidomili-scho-gotuvalis-do-sudu-oon-z-viyskovimi-z-britaniyi-i-bellingcat

У МЗС повідомили, що готувались до Суду ООН з військовими з Британії і Bellingcat

 • 13656 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. Українській стороні допомагало підготувати меморандум до слухань у Міжнародному Суді ООН безліч міжнародних партнерів та неурядових організацій, але від МЗС над ним працювало чотири людини. Про це сказала заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль під час брифінгу щодо винесеного 8 листопада Міжнародним Судом ООН рішення стосовно юрисдикції у справі "Україна проти Російської Федерації", передає кореспондент УНН.

"Ми готувались дуже ретельно. Для нас був дуже важливим досвід, який ми отримали у 2017 році по попередніх заходах. Ми для себе зробили дуже багато висновків, і підходили до цього меморандуму, зважаючи на необхідність перевіряти факти і надавати ґрунтовний аналіз всій інформації, яку ми отримали від правоохоронних органів. В цьому меморандумі разом з додатками є експертизи, зроблені іноземними фаховими органами. Ми залучали військових з Британії, які проводили артилерійську експертизу в Маріуполі, Краматорську, Волновасі. Ми співпрацювали з Bellingcat, який зробив окремий аналіз того, як постачався 53-ю бригадою "Бук". Все це викладено в меморандумі, на все це Росія має відреагувати", - сказала дипломат.

З її слів, Україна готувала свою вимогу до РФ на підставі інформації, яку отримали від правоохоронних органів, військових. Зеркаль розповіла, що коли в країну приїжджали військові експерти з Великої Британії, їх супроводжували і СБУ, і Національна поліція.

На питання журналіста про те, скільки осіб у МЗС працювало над підготовкою меморандуму, вона зазначила, що їх було четверо.

"У МЗС цим займались 4 людини разом зі мною. У нас є команда юристів, є команда професорів, які формують нашу правову позицію. Ми формували нашу історію, яку за допомогою юристів і професорів потім викладали юридичною мовою і представляли суді. Крім того, з нами співпрацювали люди в слідчому управлінні СБУ, прокуратури, Національної поліції, прикордонної служби, військові, Генштаб. На різних етапах були різні люди. Ми дуже співпрацювали з Меджлісом, коли будували по забороні расової дискримінації, співпрацювали з неурядовими організаціями, з адвокатами кримських татар, нам писали звіти турецькі експерти, професори з питань етнічних меншин, ми співпрацювали з експертами, які досліджували відношення Росії до екстремізму", - зазначила Зеркаль.

Нагадаємо, 8 листопада Суд ООН оприлюднив повне рішення у справі “Україна проти Росії”.

Українські Національні Новини

Політика