u-mvf-zayavili-pro-uspishni-peregovori-z-ukrayinoyu-spodivayutsya-na-prodovzhennya-spivpratsi-u-nayblizhchi-tizhni

У МВФ заявили про успішні переговори з Україною: сподіваються на продовження співпраці у найближчі тижні

 • 646395 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Персонал МВФ та українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо перегляду Моніторингової програми, передає УНН із посиланням на МВФ.

Деталі

Місія Міжнародного валютного фонду (МВФ) на чолі з паном Гевіном Греєм зустрілася з представниками української влади у Варшаві, Польща, протягом 13-17 лютого, щоб оцінити результати діяльності України в рамках Моніторингової програми, а також просувати технічні та політичні дискусії щодо середньострокової макроекономічної та структурної політики.

Цитата

"Персонал МВФ і українська влада досягли домовленості на рівні персоналу щодо перегляду Моніторингової програми за участю Ради директорів (PMB). Завершення першого й останнього перегляду, який підлягає затвердженню керівництвом МВФ, відкриває шлях до початку обговорення повноцінної програми, яку підтримує МВФ", - йдеться у заяві.

Додамо

Представник МВФ відзначив, що завдяки спільним зусиллям Уряду України та Національного банку України виконано всі кількісні та індикативні завдання на кінець грудня, а також усі п’ять структурних контрольних показників на кінець січня. Серед них – подання Урядом до парламенту пакету податкових законів, спрямованих на збільшення надходжень, вжиття заходів Міністерством фінансів щодо усунення заборгованості, розробка концептуальної записки для системи соціального захисту, створення наглядової ради Нафтогазу та узгодження ключових елементів діагностики банківського сектора.

"У 2022 році економіка скоротилася на 30 відсотків, менш серйозне скорочення, ніж очікувалося раніше, а інфляція почала сповільнюватися. У той же час, найближча перспектива погіршилася ... у грудні, в тому числі через атаки на критичну інфраструктуру. Проте економіка пристосовується, і протягом року очікується поступове економічне відновлення.

Фіскальна політика у 2023 році має враховувати потреби у вищих витратах. Збільшення податкових надходжень, у тому числі шляхом покращення адміністрування доходів і відновлення податкової політики до довоєнних установок, залишається пріоритетом. Крім того, Україна стикається з важким завданням створення фіскального простору для ремонту, пов’язаного з війною, і зміцнення системи соціального захисту, не залишаючи місця для заходів, які підривають податкові надходження", - йдеться у заяві.

У МВФ додають, що вчасне надання значної зовнішньої підтримки було критично важливим для макроекономічної стабільності, і великомасштабні виплати залишатимуться важливими у 2023 році та надалі для покриття потреб у фінансуванні та сприяння забезпеченню стабільності. Зусилля щодо розширення випуску облігацій на внутрішньому ринку облігацій повинні продовжуватися, щоб забезпечити стабільне фінансування та усунути залежність від монетарного фінансування.

"Національний банк України (НБУ) виважено реагує на надлишок ліквідності в банківській системі, в тому числі шляхом підвищення резервних вимог, а також підвищення привабливості активів у національній валюті з метою збереження цінової та зовнішньої стабільності. З початку війни широкомасштабні надзвичайні заходи, запроваджені в умовах воєнного стану, допомогли зберегти фінансову стабільність. Зараз триває підготовка до поступового скасування надзвичайних заходів з метою приведення місцевих норм у відповідність до міжнародних стандартів. НБУ оновлює стратегію у фінансовому секторі як пріоритет, ключовим елементом якої стане незалежна оцінка активів банків, коли це дозволятимуть умови", - йдеться у заяві.

Крім того, Гервін Грей додав, що повноцінна програма МВФ підтримала б зусилля українського уряду щодо вступу в ЄС. Зокрема, необхідно просувати реформаторські ініціативи для підвищення продуктивності та конкурентоспроможності приватного сектору, щоб допомогти закласти основу для міцного післявоєнного зростання на тлі прогресу на шляху вступу до ЄС. Влада досягає прогресу в реформах, спрямованих на зміцнення державного управління, боротьбу з корупцією та верховенство права, а також закладає основи для післявоєнного зростання, хоча порядок денний реформ у цих сферах залишається важливим. Державний сектор відіграватиме важливу роль у процесі реконструкції, а заходи щодо підвищення ефективності та прозорості державних фінансів та управління будуть критично важливими. Очікується, що приватний сектор також долучиться до зусиль з реконструкції.

"Місія зустрілася з головою НБУ Пишним і міністром фінансів Марченком та іншими високопоставленими державними посадовцями і хотіла б подякувати владі за відкриті та конструктивні дискусії. Персонал МВФ сподівається на продовження тісної співпраці в найближчі тижні", - йдеться у заяві.

Нагадаємо

13 лютого місія МВФ розпочала роботу для перегляду програми України.

Як повідомляв УНН, від України переговори з місією МВФ, яка сьогодні розпочала свою роботу для перегляду Моніторингової програми, ведуть представники Мінфіну та НБУ - у Варшаві.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    В Болгарії знайшли вантажівку з тілами 18 мігрантів

     • 513860 переглядiв

    росія випробує ракету на навчаннях з Китаєм та ПАР

     • 532767 переглядiв

    Окупанти обстріляли Нікопольщину, поранено 76-річну жінку

     • 460208 переглядiв