u-moz-poiasnyly-koly-potribna-ekstrena-vaktsynatsiia

У МОЗ пояснили, коли потрібна екстрена вакцинація

 • 11037 переглядiв

МОЗ повідомило про випадки, коли необхідна екстрена вакцинація дорослих та дітей. Це стосується травм, контакту з хворими на кір та укусів тварин з підозрою на сказ.

Загалом вакцинація повинна відбутись згідно з Національним календарем, а втім, подекуди дорослим та дітям необхідне екстрене щеплення. Про це заявили у Міністерстві охорони здоров'я, передає УНН.

Деталі

У МОЗ підкреслюють - якщо ви не вакциновані або пропустили щеплення, ви і ваша дитина можете наражатися на небезпеку.

Ось деякі випадки, коли потрібна екстрена вакцинація:

  • Правець
    Якщо ви отримали травму, яка порушила цілісність шкіри чи слизових оболонок, відморозилися, отримали опік, прокол шлунково-кишкового тракту або вас вкусила тварина, лікар може рекомендувати екстрену вакцинацію від правця, особливо якщо ви або ваша дитина не вакциновані або минуло більше 5 років з часу останнього щеплення.
  • Сказ
    Люди, яких покусали дикі тварини або тварини з підозрою на сказ, потребують негайної вакцинації. Навіть незначні подряпини чи сліди слини тварини є підставою для звернення до лікаря у найближчий травмпункт. Лікар визначить схему введення антирабічної вакцини.
  • Кір
    Екстрена вакцинація може бути необхідною для дітей та дорослих, які не були щеплені або не хворіли на кір, після контакту з хворою людиною.

Випадок правця виявили у нещепленої дитини на Львівщині12.07.24, 14:57

Рекомендацію щодо екстреної вакцинації може надати лише лікар під час огляду чи консультації. Це не завдання для Google, подруги чи Facebook. Лікар врахує всі фактори, пов’язані з вашим станом здоров'я та хронічними захворюванням

- наголошують у міністерстві. 

У відомстві також нагадують, що слід оберігатись дифтерії, кору, гепатиту А чи В, вітряної віспи. У випадку контакту з такими хворими варто обов'язково проконсультуватись з лікарем. 

Нагадаємо

Міністерство охорони здоров'я затвердило єдину уніфіковану форму медичної довідки № 086/о, яка видається сімейним лікарем для вступу дітей до всіх навчальних закладів, що усуває необхідність у численних обстеженнях та довідках.

Володимир Омельченко

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У МОЗ пояснили, коли потрібна екстрена вакцинація

     • 11037 переглядiв