ukenru
u-milovanova-poyasnili-upovilnennya-rostu-vvp-naprikintsi-2019-roku

У Милованова пояснили уповільнення росту ВВП наприкінці 2019 року

 • 12494 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Уповільнення зростання рівня ВВП до 1,5% в четвертому кварталі 2019 року було пов’язане з сезонним падінням у сільському господарстві, а також з падінням у промисловості через зниження цін на чорні метали у світі. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Ніколайчук під час презентації урядової стратегії економічного зростання України, передає кореспондент УНН.

"У нас економіка зростає останніх 15 кварталів поспіль, але на минулому тижні Держстат оприлюднив дані щодо ВВП – попередня оцінка ВВП в четвертому кварталі, і ми бачимо достатньо суттєве уповільнення до 1,5%. В принципі, це уповільнення, воно було очікуване – і нами, і Національним банком, і майже всіма ринковими експертами. І пояснюється це, насамперед, падінням у сільському господарстві і промисловості. Якщо у сільському господарстві - ключовий фактор – це сезонність, нетипова сезонність і ранній збір врожаю", - сказав Ніколайчук.

Він зазначив, що в Україні були дуже високі показники в третьому та в другому кварталі, що відображалося на ВВП. Однак в четвертому кварталі - через те, що в 2019 році збирали кукурудзу дуже рано - виник провал в сільському господарстві. "Виключно статистичний, ми як і раніше очікуємо, що сільське господарство, і АПК в цілому, буде одним із драйверів економіки", - додав заступник міністра.

"По промисловості ситуація трошки складніша. Тут наклалася низка факторів, яка зумовила те, що у нас в листопаді обсяги випуску промисловості (промвиробництва - ред.) впали на 7,5%, у грудні – на 7,7%. І ці фактори пов’язані з погіршенням зовнішньої кон’юнктури, зі зниженням цін на чорні метали у світі. Хоча вже по січневих показниках попередніх ми бачимо, що металургія достатньо суттєво відновила обсяги випуску, і, відповідно, ми вважаємо, що якраз по металургії це був короткостроковий чинник. Водночас, у нас залишаються проблеми в економіці, і одна з них – це проблеми на залізничному транспорті, що суттєво скорочує експортні можливості українських підприємців", - додав Ніколайчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ВВП на одного зайнятого в Україні впав за часи незалежності - Милованов

Він додав, що ще одним фактором, який стримував зростання в промисловості, був ремонт виробничих потужностей в енергетиці та металургії.

Окрім того, був низький врожай цукрових буряків, фруктів та овочів, що вплинуло на переробну промисловість. У Мінекономіки вважають, що цей чинник також тимчасовий.

"Також у нас був негативний чинник весь минулий рік – це вплив протекціоністських заходів з боку Російської Федерації, насамперед це позначилося на продукції машинобудування. Але в нас цей чинник фактично відіграв в минулому році, теж очікуємо відновлення в цьому році. І також вагомим чинником, який позначався на енергетиці, насамперед, це були теплі погодні умови, майже, фактично, весь рік, і особливо наприкінці року. Тепла зима суттєво знижувала попит на енергетичну галузь. Також у нас в минулому році відбулось достатньо суттєве зміцнення обмінного курсу через ряд об’єктивних причин. І цей фактор також посилював конкуренцію з боку імпорту", - зазначив Ніколайчук.

Він зауважив, що цього року очікується покращення в промисловості через введення нових потужностей, що сприятиме відновленню випуску промисловості. Також, за очікуваннями, покращення відбудеться через велике будівництво, проекти в транспортній галузі і покращення зовнішньої кон’юнктури.

Нагадаємо, 4 лютого Мінекономіки повідомляло, що зростання рівня ВВП сповільнилось до 3,3% у 2019 році, порівняно з 3,4% у 2018 році.

Українські Національні Новини

Економіка