ukenru
u-kytai-namahalysia-vyvezty-ridkisnu-kolektsiiu-ukrainskykh-zhurnaliv-pro-fotohrafiiu-1940-rokiv-mytnyky

У Китай намагалися вивезти рідкісну колекцію українських журналів про фотографію 1940-років – митники

 • 30178 переглядiв

Серед журналів, які хотіли вивезти, були примірники з бібліотеки Вернадського та екземпляри з особистого архіву академіка Богомольця.

Митники зупинили вивіз за кордон колекції друкованих видань сорокових років ХХ століття. Про це УНН пише з посиланням на Київську митницю.

Деталі

Повідомляється, що київські митники зупинили міжнародне поштове відправлення, яке прямувало з Вінниччини до Китаю, з колекцією журналів "Советское фото" та довідників фотографа, надруковані у 1929-1941 роках.

Для визначення належності видань до культурних цінностей, їх було скеровано на експертизу до Національного музею історії України.

За висновками експертів, журнали мають не лише культурну, а й історичну, художню та наукову цінність. При цьому збірка матеріалів, наданих до експертизи, має ознаки колекції. До неї увійшли підшивка журналів "Советское фото" 1938-1941 років, окремо - 21 журнал "Советское фото" цього ж періоду та два календарі-довідники фотографа 1929-1931 років.

Як зауважили фахівці музею, ці календарі-довідники – одні з перших спеціалізованих радянських видань, присвячених різним аспектам фотографічної справи. Видання ж "Советское фото" можна вважати унікальним свідченням як загальної радянської, так і української радянської історії.

Інформація, яка міститься на сторінках видання, є цінною для дослідників історії фотомистецтва, розвитку прийомів та засобів фоторепортажу

- йдеться у повідомленні.

Зазначається, що частина текстового матеріалу та фотоілюстрації в журналах відображали ідеологічні засади радянської тоталітарної держави, водночас, видання є цінним історичним джерелом для дослідників радянського повсякдення та особливостей радянської тоталітарної пропаганди.

Враховуючи всі ці аргументи та значну зацікавленість виданням серед колекціонерів, фахівці констатують його історичну, художню, наукову та культурну цінність.

28.12.23, 23:45 • [views_0]

Окрім іншого, на багатьох примірниках журналу зберіглися відбитки штампів, що свідчать про їх приналежність до Державної публічної бібліотеки УРСР (сучасна Національна бібліотека України ім. В.Вернадського). Збережені штампи та інвентарні номери не містять поміток про погашення, тобто ймовірно вони не були вилучені із облікової документації бібліотеки. А один з примірників має штамп, який може свідчити про його належність академіку Олегу Богомольцю, що надає цьому примірнику меморіального значення.

Згідно з чинним законодавством України, на вивезення культурних цінностей за кордон потрібне відповідне свідоцтво. Такого дозвільного документу митникам надано не було. Тому культурні цінності було вилучено, а стосовно громадянина, який відправляв їх за кордон, складено протокол про порушення митних правил, і в подальшому матеріали справи будуть скеровані до суду.

12.03.24, 01:47 • [views_0]

Анастасія Рябоконь

Кримінал та НП