ukenru
u-kirgiziyi-za-dva-dni-do-viboriv-ogolosili-pro-sprobu-derzhperevorotu

У Киргизії за два дні до виборів, оголосили про спробу держперевороту

 • 17793 переглядiв

КИЇВ. 26 листопада. УНН. Комітет національної безпеки Киргизії оголосив у п'ятницю про арешт 15 підозрюваних у спробі держперевороту. Заява була зроблена за два дні до загальних виборів 28 листопада – вже четвертих у країні за понад рік. Про це пише УНН з посиланням на киргизьку службу Радіо Свобода "Радіо Азаттик".

Деталі

За інформацією комітету, у змові брали участь низка депутатів киргизького парламенту та деякі колишні високопосадовці. Проте імена підозрюваних спецслужба не розголошує.

Водночас, повідомляється, що офіс генпрокурора Киргизії створив міжвідомчу групу з розслідування кримінальної справи.

Офіційний представник Комітету держбезпеки Кумушбек Шабданов заявив, що підозрювані у змові зібрали близько тисячі людей і готувалися до післявиборчих заворушень. Розвідка також стверджує, що під час обшуків було виявлено зброю, боєприпаси та наркотики, а також документальні докази підготовки до перевороту.

Увечері, 26 листопада, стало відомо, що Центрвиборчком Киргизії дав згоду на притягнення трьох кандидатів у депутати від Партії зелених до кримінальної відповідальності за підозрою у підготовці до насильницького захоплення влади.

Доповнення

За останні два десятиліття масові вуличні виступи у Киргизії тричі призводили до зміни керівництва країни. Приміром, так було після голосування минулого року, коли на хвилі протестів до влади прийшов Садир Жапаров, який нині займає посаду президента.

Після парламентських виборів 2020 року Жапаров організував проведення президентських виборів, а також референдум, щодо змін у Конституції, які посилюють повноваження президента.

У серпні цього року МВС Киргизії повідомляло про прослуховування телефонних розмов десятків політиків та їхніх родичів, цивільних активістів та правозахисників – у рамках розслідування заворушень у жовтні 2020 року. Кілька людей було заарештовано та звинувачено у спробі силового захоплення влади. Минулого місяця у зв'язку з подіями річної давності розпочався судовий процес над колишнім міністром внутрішніх справ Курсаном Асановим.

Українські Національні Новини

Новини Світу