ukenru
u-kabmini-rozpovili-scho-planuyut-zrobiti-z-odeskim-glibokovodnim-vipuskom

У Кабміні розповіли, що планують зробити з одеським “Глибоководним випуском”

 • 278979 переглядiв

КИЇВ. 27 квітня. УНН. У Міністерстві розвитку громад та територій України заявили, що планують довести до завершення проект “Глибоководний випуск”, який вже понад 10 років не працює. Про це в Міністерстві повідомили на запит журналістів УНН.

Однак у відомстві наголосили - через воєнні дії на території України заплановані кроки з добудови випуску поки не були розпочаті.

Цитата

“Верховною Радою України прийнято Закон України “Про загальнодержавну цільову соціальну програму “Питна вода України” на 2022-2026 роки (реєстр. №5723), задля розвитку та реконструкції систем централізованого водопостачання та централізованого водовідведення населених пунктів України та забезпечення населення України якісною питною водою в достатній кількості та відповідно якій можливо було б довести до завершення проєкт “Глибоководний випуск”, - зазначили в Мінрегіоні.

Однак, через військові дії, які наразі відбуваються на всій території України, Міністерство розвитку громад та територій призупинило роботу з реалізації проєктів у галузі житлово-комунального господарства в межах вищезгаданої програми.

“Щоб відновити та відбудувати країну після закінчення військових дій, знадобиться провести моніторинг пошкоджених об'єктів системи водопостачання, водовідведення та очисних споруд.

Міністерство розвитку громад та територій України просить органи місцевого самоврядування фіксувати наслідки російської агресії на територіях, де розташовані очисні споруди та об'єкти систем водопостачання водовідведення”, - закликали у відомстві.

До теми

Глибоководний випуск” - це екологічний проект, запуск якого, за задумом, повинен був покращити стан Чорного моря, а за словами низки експертів - вберегти Одеський регіон від техногенної катастрофи.

Проте, випуск так і не запрацював: ще влітку 2011 року одна з компаній сумнозвісного ексдепутата Одеської міськради Руслана Тарпана “Incor Group” оголосила про початок робіт зі створення трубопроводу довжиною 4,5 кілометрів від станції біологічної очистки “Північна” в Одеську затоку. Генеральним підрядником виступило ПП “Ремерцентр” (афілійоване з Тарпаном).

Пізніше Одеська обласна прокуратура встановила, що на будівництві шляхом завищення цін та обсягів робіт компанії Тарпана привласнили близько 300 млн грн. Сам Тарпан отримав статус головного підозрюваного і був оголошений у всеукраїнський розшук. Згодом у справі "Глибоководного випуску" Тарпана оголосили у міждержавний розшук. А наприкінці минулого року суд обрав йому запобіжний захід у вигляді заочного арешту.

У прокуратурі готуються до екстрадиції Тарпана з ОАЕ (де той, ймовірно, перебуває). Йому загрожує до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо

Як з'ясував УНН, низка компаній Тарпана мають зв'язки з рф, зокрема, у складі їх учасників є громадяни країни-агресора. Попри війну росії проти України такі бізнес-активи розшукуваного Тарпана продовжують поки безперешкодно працювати на території нашої держави.

Українські Національні Новини

Економіка